Nye Våler kirke i Solør

Artikkelstart

Våler kirke er en kirke i Våler kommune i Solør i Hedmark fylke. Kirken ble innviet på pinsedagen 24. mai 2015 etter at den gamle kirken brant ned i 2009. Kirken er reist i moderne stil etter tegninger av sivilarkitekt Espen Surnevik, Oslo. Kirken ble reist i stål og ubehandlet malmfuru med innvendig kledning av bjørkfinér. Kirken har en grunnflate på 800 kvadratmeter og 350 sitteplasser.

Orgelet er bygget av Richard Rensch Orgelbau i Tyskland og ble innviet 29. november 2015.

Høsten 2011 begynte arkitektkonkurransen som resulterte i deltagelse fra 239 arkitekter fra 23 nasjoner. Dette er det nest høyeste deltakerantall i en norsk arkitektkonkurranse, nest etter konkurransen om nytt operabygg i Oslo. En enstemmig jury kåret Surneviks forslag "En med to av tre" til konkurransens vinner.

Det var strid om kirken skulle bygges der den forrige kirken brant ned eller på en ny tomt rett ved siden av. Kirkestatsråd Rigmor Aaserud ville ikke godta at kirken skulle stå der gamle Våler kirke stod, til tross for at en lokal aksjonsgruppe ivret sterkt for dette. Den 5. november 2012 vedtok kommunestyret at kirken skulle bygges på ny tomt.

Nye Våler kirke har etter ferdigstillelsen mottatt en rekke faglige priser og utmerkelser, og bred positiv omtale både nasjonalt og internasjonalt. Bygget ble tildelt Statens Byggeskikkpris 2016 og kåret til "Årets bygg" i Norge 2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg