Nuon Chea, kambodsjansk politiker og regjeringssjef for Røde Khmer-regjeringen fra 1976 til 1977. Han var nummer to etter Pol Pot i Røde Khmers hierarki, og var også kjent som «Broder nr. 2».

Under rettsoppgjøret mot Røde Khmer, som startet i 2007 (se Kambodsjas samtidshistorie), ble Chea dømt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i 2014 og for folkemord i 2018.

Som Pol Pots nærmeste fortrolige gjennom 30 år var Chea betraktet som Røde Khmers sjefsideolog og ledet også Røde Khmer-regjeringen i 1976–1977. Han fikk amnesti av Hun Sen-regjeringen da han overgav seg i 1998, til tross for mange krav om at han som øverste gjenlevende Røde Khmer-leder måtte stilles for retten. Han var bosatt i den gamle Røde Khmer-bastionen Pailin nær grensen til Thailand.

I september 2007 ble Nuon Chea pågrepet i sitt hjem i Pailin og fløyet til Røde Khmer-tribunalet i Phnom Penh, som anklaget ham for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Holdt i forvaring til august 2014, da han 88 år gammel ble dømt til livstid i fengsel sammen med Khieu Samphan. I november 2018 ble både Chea og Samphan dømt for folkemord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.