Nunn-Lugar avtalen, formelt Nunn-Lugar Act, føderal lov vedtatt av USAs Kongress i 1991, oppkalt etter initiativtakerne, Senator Sam Nunn (Demokrat) og Senator Richard G. Lugar (Republikaner), for å finansiere og organisere kontrollen over “herreløse” atomvåpen fra det tidligere sovjetiske kjernevåpenarsenalet. Da Sovjetunionen på kort varsel gikk i oppløsning i desember 1991, havnet mange sovjetiske atomvåpen utenfor Russlands grenser, fordi de nå med ett befant seg på territoriet til Sovjetunionens suksessorstater Hviterussland, Kasakhstan og Ukraina. Disse tre nye atomvåpenstatene gikk imidlertid med på å slutte seg til nedrustningsavtalen START-I i en tilleggsprotokoll i 1992 (se kjernefysisk nedrustning). Nunn-Lugar Act gjorde det samtidig mulig for USA å innlede et samarbeid med Russland og de andre delene av den tidligere Sovjetunionen for å få sovjetiske kjernevåpen og kjemiske våpen utenfor russisk territorium lagt under russisk kontroll eller destruert.

Senere er virksomheten under Nunn-Lugar Act utvidet til et allment amerikansk program – Cooperative Threat Reduction Program (CTR) - for å kontrollere masseødeleggelsesvåpen i alle deler av verden. Programmet er finansiert over budsjettet til USAs Forsvarsdepartement og gjennomføres i samarbeid mellom amerikanske myndigheter og vedkommende andre lands myndigheter.

Russiske myndigheter varslet i 2012 at Russland ikke var interessert i noen forlengelse av samarbeidet når avtalen utløper i 2013.

Se også nedrustning.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.