Nukualofa

Artikkelstart

Nukualofa er hovedstad og viktigste havneby i Tonga. Nukualofa ligger på nordsiden av øya Tongatapu. Innbyggertallet har ligget like i overkant av 23 000 de siste tjue årene.

Faktaboks

Uttale
nukuˈalofa
Også kjent som

Nuku‘alofa

Fra slutten av 1700-tallet ble Nukualofa sentrum for kristen misjonsvirksomhet i øyriket etter at britiske misjonærer fra London Missionary Society ankom i 1797.

I 1875 erklærte kongen George Taufaʻahau Tupou 1 byen som hovedstad samtidig som han undertegnet Tongas grunnlov.

Nukualofa er vennskapsby med Whitby i England.

Næringsliv

Nukualofa er landets økonomiske sentrum, med flere turisthoteller, restauranter, markeder, forretningslokaler. Byen ble hardt rammet av opptøyer i 2006 da store deler av befolkningen protesterte mot det de anså som manglende demokrati og uegnede politiske ledere. Flere butikklokaler ble plyndret, rasert og brent ned. Enkelte områder er fremdeles under oppbygging.

Transport

Bukten i Nukualofa er den eneste i nasjonen som er dyp nok til å ta imot store skip, noe som i sin tid var avgjørende for sin posisjon som hovedstad. Her ankommer internasjonale lasteskip så vel som turistseilere.

Nukualofa er også sentrum for intern migrasjon, samt gjennomfartsåre for mange turister og migranter. Én av to internasjonale flyplasser ligger i Nukualofa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg