Novo Nordisk

Artikkelstart

Novo Nordisk er et multinasjonalt farmasøytisk selskap med hovedkontor i Baksværd i Danmark.

Selskapet er spesielt kjent for sin virksomhet innen behandling av diabetes, både legemidler til behandling av av sykdommen, insulin, og systemer for dosering av legemidlene.

Historikk

Nordisk Insulinlaboratorium ble grunnlagt i 1923 av farmasøyt August Konsted, zoolog og fysiolog August Krogh og lege Hans Christian Hagedorn. I 1980 ble salg, markedsføring, produksjon og markedsorientert forskning skilt fra det børsnoterte selskapet Nordisk Gentofte A/S. I januar 1989 ble Nordisk Gentofte A/S og Novo Industri A/S slått sammen til ett selskap kalt Novo Nordisk A/S.

Produkter

Insulinets struktur og virkning på blodsukker ble oppdaget i 1921–1922 i Canada. I 1923 tok ekteparet August og Marie Krogh, henholdsvis zoolog/fysiolog og lege, med seg prosessen for fremstilling av insulin fra Canada til Danmark, og Nordisk Insulinlaboratorium starter produksjon av insulin. Ekteparet var begge tilknyttet Nordisk Insulinlaboratorium som forskere.

I 1946 utvikler legen Hans Christian Hagedorn en variant av insulin som forlenger effekten av insulin i kroppen. Hagedorn sluttet som lege og ble leder av Nordisk Insulinlaboratorium da det ble opprettet i 1923. I årene etter er insulinbehandlingen forbedret både når det gjelder selve den aktive komponent og måten den blir dosert på.

Produkter til bruk i diabetesbehandling står for 85 prosent av virksomheten.

Ved siden av arbeidet med produkter og metoder for behandling av diabetes, har firmaet også produkter innen hemostasebehandling, fedmebehandling, veksthormonbehandling og hormonbehandling.

Novo Nordisk jobbet også med utvikling av enzymer til bruk i vaskemidler på 1960-tallet. Av miljøhensyn ble ikke dette videreutviklet.

Representasjon i Norge

Firmaet er representer ved Novo Nordisk Norway, som har kontorer i Nydalen, nord i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg