Nottingham (by i England)

Artikkelstart

Nottingham er en by og samvirkemyndighet i Storbritannia, England, adminstrasjonssentrum i grevskapet Nottinghamshire, ved elven Trent. Byen hadde 305 680 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 75 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
nˈåtiŋəm

Nottingham ligger i sentrum av kullfeltene i East Midland, og byens mangfoldige økonomiske struktur har sørget for en vedvarende velstand. I dag har byen variert industri med blant annet fremstilling av kniplinger, næringsmidler, lær og skotøy, legemidler, tobakk og telekommunikasjonsutstyr, men tjenesteytende næringer utgjør den største andelen sysselsatte.

Nottingham har to universiteter, University of Nottingham som ble grunnlagt i 1881, og Nottingham Trent University som ble etablert som polytekninsk skole i 1970 og fikk universitetsstatus i 1992. På en høyde sentralt i byen ligger borgen Nottingham Castle med bymuseum og kunstgalleri. St. Mary's Church er fra 1400-tallet, den katolske domkirken fra 1844. Byen har to viktige teatre; Theatre Royal fra 1865 og Playhouse fra 1963. Lord Byron og D H Lawrence kom begge fra Nottingham.

Fotballklubben Nottingham Forest FC spiller sine hjemmekamper på City Ground og Notts County som er Englands eldste ligaklubb og verdens eldste profesjonelle fotballklubb spiller på Meadow Lane.

Nottingham var Danelagens viktigste by, og knyttes til legenden om den fredløse Robin Hood.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg