Notabene Gruppen

Artikkelstart

Notabene Gruppen er et norsk bok- og papirhandelselskap, opprinnelig dannet i 1985. Notabene har rundt 50 butikker over hele landet. Driftsinntektene i 2018 var på 183 millioner kroner. Driftsresultatet ble samme år et underskudd på 26 millioner kroner.

Notabene gikk i 2013 konkurs og påførte de store forlagene økonomiske tap. I noen år var Notabenes bankforbindelse, DNB, hovedaksjonær, og drev selskapet videre under navnet Nye Notabene AS, fra 2016 i kompaniskap med Jotunfjell Partners. I 2017 tok Bokkompaniet Holding over som majoritetseier. I november 2019 slo datterselskapet Notabene seg selv konkurs. JFP Retail Drift AS kjøpte selskapene samme måned og har intensjon om å videreføre deler av den virksomheten som tidligere ble drevet av Notabene.

Historikk

Notabene ble dannet som et norsk bok- og papirhandelselskap i 1985 av Rune Nicolaisen. Frem til januar 2013 eid 40 prosent av familien Nicolaisen og 60 prosent av Reitan-gruppen.

I begynnelsen av januar 2013 begjærte styret i bokhandelkjeden Notabene oppbud. Kjeden hadde da 139 butikker.

Bankforbindelsen til Notabene, DNB, ønsket å holde liv i kjedens butikker. DNB var kjedens største kreditor og stod i fare for å tape mest på en konkurs. Da man ikke fant kjøper til bedriften, overtok banken driften av kjeden, som fortsatte under navnet Nye Notabene.

De store forlagene tapte på Notabene-konkursen. Cappelen Damm tapte åtte millioner, Aschehoug tapte 13 millioner kroner og Gyldendal tapte ti millioner kroner.

Nye Notabene – DNB og Jotunfjell Partners

«Nye Notabene AS» startet opp i januar 2013 med Tina Nyeman som direktør for den nå DNB-eide kjeden. I april 2015 fikk kjeden ny direktør, Stian Simonsen, som kom fra Virke og hadde allsidig bakgrunn fra næringslivet.

I 2016 solgte DNB halvparten av aksjene i Nye Notabene til investeringsselskapet Jotunfjell Partners. Sommeren 2017 solgte Nye Notabene 25 butikker til konkurrenten ARK. Kort tid etter ble 15 utsalg solgt til den andre store konkurrenten Norli.

Bokkompaniet Holding

Høsten 2017 ble de resterende – rundt regnet 60 – butikkene overdratt til et helt nytt driftsselskap som tok tilbake det gamle navnet «Notabene AS». Tidligere hovedaksjonærer, DNB og Jotunfjell Partners, beholder etter overdragelsen kun små aksjeposter i morselskapet det nye driftsselskapet. Ny majoritetsaksjonær ble Bokkompaniet Holding AS, et selskap som også eide butikkene i Boklageret AS. Både Notabene og Boklageret slo seg selv konkurs i november 2019. JFP Retail Drift, et datterselskap av Jotunfjell Partners, kjøpte selskapene fra boet og har intensjon om å videreføre deler av den virksomheten som tidligere var drevet av Notabene AS og Boklageret AS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg