Notabene Gruppen er et norsk bok- og papirhandelselskap, opprinnelig dannet i 1985. Notabene har rundt 60 butikker over hele landet. Majoritetsaksjonær er Bokkompaniet Holding som også eier bokhandelkjeden Boklageret. Driftsinntektene i 2016 var på 445 millioner kroner. Styreformann er Tommy Korneliussen.

Notabene gikk i 2013 konkurs og påførte de store forlagene økonomiske tap. I noen år var Notabenes bankforbindelse DNB hovedaksjonær, og drev selskapet videre under navnet Nye Notabene AS, fra 2016 i kompaniskap med Jotunfjell Partners. I 2017 tok Bokkompaniet Holding over som majoritetseier.

Notabene ble dannet som et norsk bok- og papirhandelselskap i 1985 av Rune Nicolaisen. Frem til januar 2013 eid 40 prosent av familien Nicolaisen og 60 prosent av Reitan-gruppen.

I begynnelsen av januar 2013 begjærte styret i bokhandelkjeden Notabene oppbud. Kjeden hadde da 139 butikker.

Bankforbindelsen til Notabene, DNB, ønsket å holde liv i kjedens butikker. DNB var kjedens største kreditor, og stod i fare for å tape mest på en konkurs. Da man ikke fant kjøper til bedriften, overtok banken driften av kjeden, som fortsatte under navnet Nye Notabene.

De store forlagene tapte på Notabene-konkursen. Cappelen Damm tapte 8 millioner, Aschehoug tapte 13 millioner kroner og Gyldendal tapte 10 millioner kroner.

"Nye Notabene AS" startet opp i januar 2013 med Tina Nyeman som direktør for den nå DNB-eide kjeden. I april 2015  fikk kjeden ny direktør, Stian Simonsen, som kom fra Virke og hadde allsidig bakgrunn fra næringslivet.

I 2016 solgte DNB halvparten av aksjene i Nye Notabene til investeringsselskapet Jotunfjell Partners. Sommeren 2017 solgte Nye Notabene 25 butikker til konkurrenten ARK. Kort tid etter ble 15 utsalg solgt til den andre store konkurrenten, Norli.

Høsten 2017 ble de resterende - rundt regnet 60 - butikkene overdratt til et helt nytt driftsselskap som tok tilbake det gamle navnet "Notabene AS". Tidligere hovedaksjonærer, DNB og Jotunfjell Partners, beholder etter overdragelsen kun små aksjeposter i det nye driftsselskapet. Ny majoritetsaksjonær er i dag Bokkompaniet Holding AS, et selskap som også eier bokhandlerkjeden Boklageret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.