Northrop N-3PB

Northrop N-3PB

Scanpix.
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Northrop N-3PB var et amerikansk treseters, enmotors patruljefly med flottører utviklet og produsert for den norske marinen. Flytypen var i bruk under andre verdenskrig, og var kun i bruk av norske styrker.

Historie

Den norske marinen hadde i 1939 sendt ut representanter for å finne moderne flytyper, etter at norske myndigheter etter et tiår med innstramminger hadde økt bevilgningene for innkjøp av nytt materiell på grunn av den politiske situasjonen i Europa. Et sjøfly som passet den norske marinens krav for et nytt patruljefly var allerede under utvikling hos Northrop, og var i samarbeid med kaptein Kristian Østby fra den norske marinen endret og tilpasset kravspesifikasjoner for den norske marinen. Northrop fikk i mars 1940 kontrakt av kaptein Østby, som på hans oppfordring ble godkjent av det norske forsvarsdepartementet, for levering av 24 Northrop N-3PB.

Northrop N-3PB fløy første gang 22. desember 1940. De første flyene offisielt overtatt av den norske marinen fra begynnelsen av februar 1941, og de første seks flyene levert til den norske marinens treningsavdeling ved det canadiske flyvåpenets stasjon i Jerico Beach utenfor Vancouver. To av disse gikk tapt i ulykker, og de fire gjenværende ble overført til den norske treningsleiren Little Norway i Toronto.

De resterende 18 Northrop N-3PB var øremerket for den norske 330 skvadronen på Island, som var etablert 25. april 1941 og underlagt det britiske flyvåpenets Coastal Command, og ankom Island i mai 1941. 330 skvadron hadde sitt første operative tokt med flytypen 23. juni 1941, og fløy konvoieskorte, antiubåtpatruljer og rekognoseringspatruljer frem til april 1943.

Av de i alt 21 flyene som ble levert 330 skvadronen på Island, i tillegg til de opprinnelige 18 var også tre overført fra Little Norway, gikk 11 tapt i totalhavarier, ett var brukt som reservedeler, og syv hugget opp i 1943. Av de to gjenværende ble det ene hugget opp i 1949, og det andre i 1956 etter at taket på hangaren det stod i kollapset på grunn av store snømengder.

Det flyet som er i Flysamlingen på Gardermoen er et av de havarerte flyene, som ble hevet fra en elv på Island i 1979 og restaurert ved en av fabrikkene til Northrop.

Spesifikasjoner

Northrop N-3PB var utstyrt med en Wright Cyclone R-1820 nisylindret stjernemotor med en ytelse på 1100 hestekrefter. Flyet var utrustet med to 12,7-millimeter mitraljøser i vingene og to bevegelige 7,62-millimeter mitraljøser, og kunne bære fem bomber eller dypvannsbomber på til sammen opptil ett tonn.

  • Vingespenn: 14,91 meter
  • Lengde: 11,58 meter
  • Lastet startvekt: 5300 kilogram
  • Toppfart: 410 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 1600 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg