North East (region i England)

Artikkelstart

North East England er én av ni regioner i England og hadde 2 596 886 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 8692 kvadratkilometer.

Regionene er det øverste nivået for lokale myndigheter, og et forvaltningsnivå mellom staten og fylkene. Regionene ble opprettet i 1994 som regjeringskontorer og brukt av den britiske regjeringen for å utøve regional politikk. Disse regjeringskontorene ble opphevet i 2011 og funksjonene overført til regionale etater, men regionene benyttes fortsatt til statistiske og enkelte administrative oppgaver. Regionene har også vært valgkretser til Europaparlamentet. Med unntak av Greater London er det ikke folkevalgte organer på regionsnivå.

Natur

North East er relativt flatt, urbant og dyrkbart i øst og sør og kupert og spredt befolket i nord og vest. Høyeste punkt er The Cheviot i Cheviot Hills, 815 meter over havet. Regionen er kjent for sin vakre kystlinje, dalene Teesdale og Weardale, fjellområdet Penninene og verdensarvstedene Durham Castle og Cathedral og Hadrians mur.

Byer

Newcastle er største by og regionen er hjemsted for tre konurbanasjoner: Teesside, Wearside, og Tyneside. Andre viktige byer er Barnard Castle, Berwick Upon Tweed, Darlington, Durham, Gateshead, Hartlepool, Hexham, Middlesbrough, South Shields, Stockton-on-Tees, Sunderland, Washington og Yarm.

Historie

Regionen har en rik historisk fortid, blant annet beskrevet i Lindisfarneevangeliene, skrevet av Eadfrið, biskop av Lindisfarne. Vikingene herjet i området fra 793 evt fram til slaget ved Hastings i 1066 da Vilhelm 1. Erobreren beseiret Harald Godwinson. Kjente historiske minnesmerker er Bamburgh slott, Durham katedral, Hadrians mur og Lindisfarne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg