North Carolina kan geografisk deles i tre deler: kystsletta, som utgjør de østlige 45% av staten; Piedmont-regionen, som utgjør midtre 35%; og Appalachene. Helt i øst finnes Outer Banks, som er en serie av sandige, smale øyer med to sund: Albemarle Sound i nord og Pamlico Sound i sør.

Lengst i vest ligger Appalachene, der Blue Ridge i Mount Mitchell når opp i 2037 moh. Lenger østover, langs foten av fjellområdet (Piedmont) er terrenget 150-500 moh. Omtrent halvparten av delstaten ligger på kystsletta (Tidewater). På grensen mot Virginia ligger den store myrstrekningen Dismal Swamp. Kysten er kantet av sandbanker, innenfor disse ligger sjøer og laguner, bl.a. det brede Pamlico Sound. Tre utstikkende landtanger - Cape Hatteras, Cape Lookout og Cape Fear - er kjent som «Atlanterhavets kirkegård»; de to førstnevnte er nasjonalparker.

Mens fjellstrøkene i det indre har et moderat innlandsklima, har kysten i sør et fuktig subtropisk klima med nedbørmengder på 1100-1400 mm.

40 % av arealet er skogkledd, mens 15 % er dyrket mark. Vekstsesongen er 275 dager ved kysten og 175 dager i innlandet, med juli og august som de fuktigste månedene, og oktober og november som de tørreste. Middeltemperaturen for hele året varierer fra 13-19 °C.

I august 2011 nådde orkanen Irene land i North Carolina og medførte store materielle skader og tap av mange menneskeliv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.