Norsvin

Artikkelstart

Norsvin er organisasjonen for svineprodusenter i Norge og driver avlstiltakene på svin (gris) i Norge.

Organisasjonen holder til på Hamar og ble opprettet i 1958 som avls- og interesseorganisasjon for svineprodusenter, da under navnet Norsk Svineavlslag.

Norsvins avlstiltak omfatter rånetesting, felttesting (unggrismålinger), effektivitetskontroll og seminvirksomhet. Norsvin driver avl på landsvin (cirka 2000 avlspurker) og duroc (cirka 800 avlspurker) fordelt på cirka 35 privateide foredlingsbesetninger som har avtaler om avlsarbeid med Norsvin. Norsvin driver avlsrådgivning og beregner avlsverdier for alle avlsdyr basert på fenotypeinformasjon og genomisk informasjon, med sterk seleksjon på egenskapene i avlsmålet for de to rasene.

Norsvins virksomhet er sterkt internasjonalisert i senere år gjennom et felleseid norsk-nederlandsk datterselskap Topigs Norsvin, med eksport av norsk avlsmateriale til mange andre land, blant annet USA. Der drives avlsarbeidet på norsk landsvin i seks avlsbesetninger og seminstasjoner basert på norsk genetikk. Norsk landsvin er inne i cirka 15 prosent av det amerikanske markedet.

Norsvin har cirka 1300 svinebønder som medlemmer (2020) fordelt på fylkeslag og lokallag. Norsvin har en årlig omsetning på cirka 180 millioner kroner, med et årsregnskap på 2,3 millioner (2019).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

http://topigsnorsvin.us/

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg