Norsk senter for bygdeforskning (Bygdeforskning) er et nasjonalt forskningssenter som gir fakta, analyser, ideer og ny kunnskap om utviklingen i bygde-Norge. Senteret er en selvstendig forskningsstiftelse og har en bred samfunnsvitenskapelig kompetanse knyttet til flerfaglige bygdestudier.

Bygdeforskning ble opprettet i 1982 av Reidar Almås og er et av de ledende bygdesosiologiske fagmiljøene i Europa. Sentret er tilknyttet IRSA (International Rural Sociology Association), den internasjonale bygdesosiologi-organisasjonen, som i perioden 2008-2012 ble ledet av professor Reidar Almås. Bygdeforskerne arbeider med samfunnsvitenskapelige spørsmål innenfor følgende tema:

  • Lokalsamfunn, bygdeliv, livskvalitet, helse, arbeidsmiljø og kultur
  • Ressursforvaltning, miljø, kulturlandskap og utmark
  • Næringsutvikling, landbruk, havbruk, foretaksøkonomi og verdikjeden for mat
  • Kommunal og regional forvaltning, samhandling bygder og byer, sentrum og periferi

Bygdeforskning ledes av direktør Harald A. Lein, og har 30 vitenskapelig ansatte med bakgrunn i sosiologi, statsvitenskap, geografi, sosialantropologi, agronomi, helsefag, bedriftsøkonomi og fiskerifag. Senterets styre er satt sammen av medlemmer oppnevnt av Norges forskningsråd, NTNU, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag samt egne ansatte. Blant senterets finansieringskilder finner vi Norges forskningsråd, offentlig forvaltning, næringsliv, organisasjoner og flere internasjonale kilder som EU. Senteret har lokaler på NTNUs universitetsområde på Dragvoll i Trondheim.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.