Norsk senter for bygdeforskning (Bygdeforskning) er et nasjonalt forskningssenter som gir fakta, analyser, ideer og ny kunnskap om utviklingen i bygde-Norge. Senteret er en selvstendig forskningsstiftelse og har en bred samfunnsvitenskapelig kompetanse knyttet til flerfaglige bygdestudier.

Bygdeforskning ble opprettet i 1982 av Reidar Almås og er et av de ledende bygdesosiologiske fagmiljøene i Europa. Sentret er tilknyttet IRSA (International Rural Sociology Association), den internasjonale bygdesosiologi-organisasjonen, som i perioden 2008-2012 ble ledet av professor Reidar Almås. Bygdeforskerne arbeider med samfunnsvitenskapelige spørsmål innenfor følgende tema:

  • Lokalsamfunn, bygdeliv, livskvalitet, helse, arbeidsmiljø og kultur
  • Ressursforvaltning, miljø, kulturlandskap og utmark
  • Næringsutvikling, landbruk, havbruk, foretaksøkonomi og verdikjeden for mat
  • Kommunal og regional forvaltning, samhandling bygder og byer, sentrum og periferi

Bygdeforskning ledes av direktør Harald A. Lein, og har 30 vitenskapelig ansatte med bakgrunn i sosiologi, statsvitenskap, geografi, sosialantropologi, agronomi, helsefag, bedriftsøkonomi og fiskerifag. Senterets styre er satt sammen av medlemmer oppnevnt av Norges forskningsråd, NTNU, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag samt egne ansatte. Blant senterets finansieringskilder finner vi Norges forskningsråd, offentlig forvaltning, næringsliv, organisasjoner og flere internasjonale kilder som EU. Senteret har lokaler på NTNUs universitetsområde på Dragvoll i Trondheim.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.