logo
Logoen til Norsk nukleær dekommisjonering.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Norsk nukleær dekommisjonering (NND) er en statlig etat underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Den ble opprettet i 2018, og har som sin viktigste oppgave å ta hånd om menneskeskapt radioaktivt avfall i Norge.

Faktaboks

Også kjent som

NND

NND er lokalisert i Halden og hadde 32 ansatte i 2022. Organisasjonen skal bygges opp ytterligere, blant annet ved å overføre nukleære anlegg med tilhørende personell fra Institutt for energiteknikk (IFE) til NND.

Bakgrunn

Norge har ingen kjernereaktorer for produksjon av elektrisk energi, men i regi av Institutt for energiteknikk (tidligere Institutt for atomenergi) har Norge drevet kjernefysisk forskning i over 70 år. Instituttets drift av forskningsreaktorer har etterlat seg 16,5 tonn brukt kjernebrensel som i dag er lagret i midlertidige lagre på IFEs anlegg på Kjeller og i Halden. Dessuten representerer alle reaktorene som i dag er stengt ned et problem som må tas hånd om.

Oppgaver

NND har fått i oppgave å utrede løsninger for permanent lagring av det brukte kjernebrenselet og dertil annet radioaktivt avfall fra industri, forskning og medisin. I tillegg skal de norske kjernereaktorene dekommisjoneres. Dette arbeidet er ventet å ta 20 til 25 år.

I første omgang skal det etableres anlegg for behandling av avfall og midlertid lagring. For det brukte kjernebrenselet skal det midlertidige lageret benyttes i cirka 50 år. De nukleære anleggene skal rives (dekommisjoneres) slik at områdene de står på kan tilbakestilles til sin opprinnelige tilstand.

Selv om mengden avfall er lite, er arbeidet spesielt utfordrende da det radioaktive avfallet kommer i ulike typer materialer og med forskjellig innhold av radioaktivitet. For eksempel er egenskapene til kjernebrenslet preget av at reaktorene har vært brukt til forskning, som gjør at brenselet er mer komplisert å håndtere enn avfall fra reaktorer som kun har vært i drift i kjernekraftverk til produksjon av elektrisk energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg