Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

Biblioteket for lyd og punktskrift produserer og låner ut lyd- og blindeskriftbøker til blinde, svaksynte og andre som har vansker med å lese trykt tekst. Mange av NLBs lånere har dysleksi eller andre lese- og skrivevansker. NLB er Norges største produsent av lyd- og blindeskriftbøker, og produserer i tillegg et variert utvalg tidsskrifter og en daglig utgave av Aftenposten på lyd. NLBs rett til å produsere tilrettelagt litteratur er hjemlet i Åndsverkloven.

NLB har et bredt utvalg bøker til barn, ungdom og voksne. De har 18 215 lydbøker og ca 8700 blindeskriftbøker, eller punktskriftbøker, en mye brukt betegnelse på bøker produsert med Louis Braille's punktskriftalfabet (2015).  Samme år hadde NLB 25 327 lånere, og totalt utlån var 777 101 bøker.  Det er gratis å låne bøker og tidsskrifter. Også abonnement på lydutgaven av Aftenposten er gratis. Bibliotektjenesten er for lånere fra hele landet. Bøkene sendes portofritt direkte hjem i postkassen.

I tillegg til folkebiblioteklitteratur produserer NLB også studielitteratur for synshemmede studenter ved universiteter, høgskoler og fagskoler. NLB har en egen studenttjeneste som gir personlig veiledning og oppfølging. Alle NLBs lånere kan fritt låne både folkebibliotek- og studielitteratur.

Størstedelen av lydbøkene i NLBs samling er egne produksjoner. NLB produserer lydbøker både ved tradisjonelle innlesninger og ved bruk av talesyntese. All skjønnlitteratur og bøker for barn og unge blir lest inn av våre innlesere. Flertallet av tidsskriftene, samt Aftenposten og halvparten av studielitteraturen produseres med talesyntese, et dataprogram som gjør trykt tekst om til tale.

NLB har forbedret sitt tilbud gjennom utvikling, en talesyntese, som gjør at NLB produserer flere og bedre pensumbøker på lyd. I 2008 ble det inngått en lydbokavtale mellom staten og rettighetshaverne som innebærer at NLB kan produsere et ubegrenset antall eksemplarer av egenproduserte lydbøker og ventelister eksisterer ikke lenger. 

I 1910 etablerte Norges Blindeforbund landets første blindeskriftbibliotek i Bergen. Avdelingene i Oslo og Trondheim ble åpnet i henholdsvis 1913 og 1916. Norges Blindeforbund eide og drev blindeskriftbibliotekene frem til 1989 da ansvaret for bibliotektjenester for syns- og lesehemmede ble overført til staten ved Kultur- og kirkedepartementet. I 2007 ble NLBs avdelingskontor i Bergen og Trondheim avviklet. All produksjon og utlån av lyd- og punktskriftbøker skjer i dag i NLBs lokaler i Oslo.

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.