Faktaboks

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

NLB

Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Øyvind Engh
/NLB.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek produserer og låner ut lyd- og punktskriftbøker til blinde, svaksynte og andre som har vansker med å lese trykt tekst. Mange av NLBs lånere har dysleksi eller andre lese- og skrivevansker. Punktskriftbøker er nå vanlig betegnelse på bøker produsert med Louis Brailles punktskriftalfabet, fremfor betegnelsen blindeskriftbøker. Biblioteket er Norges største produsent av lyd- og punktskriftbøker, og produserer i tillegg et variert utvalg tidsskrifter og en daglig utgave av nesten 50 aviser på lyd. Bibliotektjenesten er gratis, og for lånere fra hele landet.

Biblioteket har et bredt utvalg bøker til barn, ungdom og voksne. De har 20.483 lydbøker og 5328 punktskriftbøker (2017). Antall lånere samme år var 44 210, og totalt utlån var 760 110 enheter.

Produksjon

Størstedelen av lydbøkene i samlingen er egne produksjoner. I tillegg til folkebiblioteklitteratur, produserer biblioteket studielitteratur for synshemmede studenter ved universiteter, høgskoler og fagskoler. De har en egen studenttjeneste som gir personlig veiledning og oppfølging.

NLB produserer lydbøker både ved tradisjonelle innlesninger og ved bruk av talesyntese. All skjønnlitteratur og bøker for barn og unge blir lest inn av egne innlesere. Flertallet av tidsskriftene, samt aviser og det meste av studielitteraturen produseres med talesyntese, et dataprogram som gjør trykt tekst om til tale. Bruk av talesyntese gjør det mulig å produserer flere og bedre pensumbøker på lyd.

Historikk

I 1910 etablerte Norges Blindeforbund landets første punktskriftbibliotek i Bergen. Avdelingene i Oslo og Trondheim ble åpnet i henholdsvis 1913 og 1916. Norges Blindeforbund eide og drev punktskriftbibliotekene frem til 1989, da ansvaret for bibliotektjenester for syns- og lesehemmede ble overført til staten ved Kultur- og kirkedepartementet. I 2007 ble NLBs avdelingskontor i Bergen og Trondheim avviklet. All produksjon og utlån av lyd- og punktskriftbøker skjer i dag i NLBs lokaler i Oslo.

NLBs rett til å produsere tilrettelagt litteratur er hjemlet i åndsverkloven. I 2008 ble det inngått en lydbokavtale mellom staten og rettighetshaverne som innebærer at biblioteket kan produsere et ubegrenset antall eksemplarer lydbøker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
91.012 Drift av fag- og forskningsbiblioteker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg