Norsk kvinneliga for fred og frihet

Artikkelstart

Norsk kvinneliga for fred og frihet ble etablert i 1915 som den norske underavdelingen av Internasjonal kvinneliga for fred og frihet. Kvinneligaen har hovedsete i Genève og underavdelinger i en rekke land. Organisasjonen har som mål å samle kvinner av forskjellige oppfatninger og livssyn til samarbeid for å fremme vilkårene for varig fred ved å søke å fjerne politiske, sosiale, økonomiske og psykologiske årsaker til krig.

I mellomkrigstiden holdt ligaen en lang rekke konferanser hvor kolonimaktenes politikk, ny opprustning og nye totalitære regimer ble utsatt for sterk kritikk. Til tross for forfølgelse under andre verdenskrig, oppløsning av Kvinneligaens nasjonale grupper i Øst-Europa etter 1945, og anklage om kommunistsympatier mot dens medlemmer i den vestlige verden, har Kvinneligaen fortsatt sin virksomhet, om enn i mindre skala.

Den kalde krigen førte i Norge til mindre utadrettet virksomhet for ligaen. I slutten av 1970-årene steg imidlertid aktiviteten igjen, og i dag er Kvinneligaen den eneste internasjonale kvinnefredsorganisasjonen i Norge. Ligaen har rådgivende status ved en rekke FN-organisasjoner, og er fast observatør ved FNs hovedkvarter i New York.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg