Norsk festdrakt for kvinner og menn

«Norsk festdrakt»
/utlånt fra Britt Solheim.

Artikkelstart

Designer Tine Solheim har tegnet og satt i produksjon festdrakter til både voksne og barn, og kalt dem Norsk festdrakt. Dette er drakter som er inspirert av norske folkedrakter og bunader fra ulike kanter av landet, men Norsk festdrakt har ingen lokal tilknytning og er fritt komponert uten rot i folkedraktskikken i noe bestemt område.

Festdraktene ble i utgangspunktet lagd som barnedrakter, og det er også disse som selges mest i dag. Barnedraktene er lagd slik at de er enkle å justere etter hvert som barna vokser. Etter hvert kom det spørsmål om tilsvarende drakter for voksne.

Draktdeler, kvinne

Livet er i svart bomullsfløyel, og har en selelignende fasong med skrådde framstykker fra skulderpartiet og ned til midja. Framstykkene er dekorert med tinnknapper. Stakken er i svart ull, og er dekorert med røde og grønne ullband nederst, og samme type band på den breie linninga/beltet. Der er det i tillegg vevde band som er inspirert av frihåndsbroderier fra Setesdal.

Til drakta brukes ei enkel bunadskjorte i hvitt bomullslerret, med nuperellekanter på halskrage og håndlinninger. Det brukes gjerne ei nål i halsen og mansjettknapper i skjorta. Det er to ulike forklær til drakta, i rutet bomullsstoff eller rutet silke. Begge er pyntet med fløyelsstoff og samme type band som på stakken.

Som tilbehør er det lagd ei veske i fløyel, og en kep i svart ullstoff med fløyelskrage. Som hodeplagg lages det et hårband av forklestoffet. Det brukes røde strømper.

Draktdeler, mann

Trøye og bukse er i svart ull. Trøya har ståkrage, og slagene er kledd med svart bomullsfløyel. På ermene er det dekor av samme type band som på stakk og forkle til kvinnedrakta. Trøya har tinnknapper til pynt, og nederst på langbuksene er det også samme type knapper. Buksa har gylf og stikklommer. Vesten er i et rutet ullstoff, og den er dobbeltspent med nedbrettede slag. Den har ikke krage. Skjorta er i hvitt bomullslerret, og er uten dekor. Den lukkes med ei nål i halsen og mansjettknapper på ermene. Som hodeplagg kan en gjerne bruke en svart filthatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg