Asker, norsk grossistselskap som driver engroshandel med stål til industri, bygg, anlegg, offshore og skipsbygging og yter tjenester innen bransjen. Salgskontor/lager 12 steder i Norge. Omsetning ca. 2 mrd. kr og 280 ansatte (2011).

Norsk Stål har bakgrunn fra den danske kjøpmannen Peter Schreiner, som i 1823 fikk borgerbrev i Christiania og bygget seg opp som grossist innen isenkram og jernvarer. Fra 1830-tallet tok engrossalg av jern- og metall fra utenlandske leverandører til norske industribedrifter over. I 1874 ble den mangeårige medarbeider Conrad Anker tatt opp som kompanjong og medeier. Da Schreiner døde i 1880, ble Anker eneeier. Anker var en forretningsmann med mange jern i ilden, og ble blant annet Kværner Brugs første direksjonsformann. Under ham vokste selskapet og da sønnen Ferdinand Anker overtok i 1910, var omsetningen mangedoblet.

Den industrielle utviklingen hadde økt behovet for jern og metaller kraftig. Tallet på industribedrifter i hovedstaden økte fra 40 til 291 mellom 1845 og 1895, og det var betydelig bygge- og anleggsvirksomhet. Da firmaet feiret sitt 100-årsjubileum i 1923, var antall ansatte steget fra 20 til 50. Selskapet utvidet også virksomheten til Harstad, Trondheim og Drammen.

I 1982 fusjonerte Schreiner AS, som da hadde blitt svenskeid, med Kahrs & Fleisher og ble kjent som Schreiner-Fleischer AS. Kahrs & Fleisher ble etablert som stålagentur i 1900 og bygde seg gjennom 1920-årene opp som en av de ledende jern og stålleverandører i Norge. 

Norsk Stål ble opprettet i 1984 ved utskillelse av stålavdelingen i Aspelin-Stormbull. Eiere var da Norsk Jernverk, Elkem og Aspelin-Stormbull, men fra 1995 eies Norsk Stål av britiske Corus Group og Svenskt Stål AB (SSAB) med halvparten hver. 

  • Anbefalt litteratur: Fra isenkram til Norsk stål : stålbransjen gjennom 175 år,  Ole N. Hoemsnes

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.