Norsk Numismatisk Forening (NNF)

NNFs logo, med røtter tilbake til Harald Hårdrådes "trikvetramynt". Design: Medaljør H.Rui
NNFs logo, med røtter tilbake til Harald Hårdrådes "trikvetra-mynt"
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Norsk Numismatisk Forening (NNF) er en organisasjon for norske numismatikere.

Foreningen ble stiftet 27. februar 1927 av dr. philos Hans Holst (Myntkabinettet i Oslo), inspektør O. Chr. Bjørnstad, overretssakfører Albert Wishmann og cand.jur. S. Chr. Aamodt. Formålet er å fremme interessen for mynt- og medaljevitenskap. Foreningen henvender seg til samlere, men vil samtidig stimulere til studier av og fordypning i numismatiske emner. Foreningen er åpen for alle, ordinære møter holdes i Oslo, vanligvis med auksjoner med objekter fra medlemmenes egne samlinger.

NNF utgir Norsk Numismatisk Tidsskrift som utkommer fire ganger i året. I tillegg har foreningen også utgitt en rekke såkalte «Småskrift», monografier over forskjellige numismatiske emner, og støttet enkelte bokutgivelser. For å stimulere til «amatørvitenskapelig arbeid» ble Schive-medaljen i sølv og bronse vedtatt opprettet i 1947. Medaljen ble gravert av forslagstiller, medaljør Halvdan Rui.

NNF var en av initiativtagerne til opprettelsen av Nordisk Numismatisk Union (NNU) i 1935, en organisasjon for nordiske numismatiske foreninger og universitetstilknyttede myntkabinetter i disse landene. NNF har også fungert som talerør overfor myndighetene f.eks i forhold til spørsmål om merverdiavgift på omsetning av mynt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg