Norsk Misjonsråd

Artikkelstart

Norsk Misjonsråd var tidligere et fellesorgan for norske misjonsorganisasjoner og misjonsavdelinger innenfor norske protestantiske frikirker. Organisasjonen ble opprettet i 1921, og hensikten var å fremme forståelse og samarbeid mellom de norske misjonsorganisasjonene og å formidle forbindelse mellom disse og den protestantiske verdensmisjonen ved Det Internasjonale Misjonsråd, som ble etablert samme år.

I 1961 ble Det Internasjonale Misjonsråd ble integrert i Kirkenes Verdensråd. Norsk Misjonsråd valgte, som det eneste i verden, å stå utenfor, på grunn av en kritisk holdning til den kirkeøkumeniske bevegelsen. Den norske organisasjonen hadde et ideologisk konservativt bibeltro fundament, mens mange av de utenlandske protestantiske organisasjonene var åpne for samarbeid på tvers av ideologiske skiller og også med katolske og ortodokse kirkesamfunn. For Norsk Misjonsråd var samarbeid på tvers av slike skillelinjer helt utenkelig.

I 2001 ble Norsk Misjonsråd omorganisert til også å inkludere organisasjoner som arbeider med evangelisering i Norge. Blant organisasjonene som ble inkludert var Lausanne Norge og Den Evangeliske Allianse i Norge. Organisasjonen byttet også navn til Norsk Råd for Misjon og Evangelisering. Sammenslåingen markerte en vilje til å bygge bro over mange av de splittelsene som hadde preget protestantiske kirkesamfunn i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borge, Peder og Haraldsø, Brynjar (1993). Kristne kirker og trossamfunn. Trondheim: Tapir

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg