Norsk Luftfartsmuseum

Artikkelstart

Norsk Luftfartsmuseum ble åpnet av HM Kong Harald V den 15. mai 1994 og ble etablert i et samarbeid mellom museet og Luftforsvarsmuseet, Bodø Luftfartshistoriske Forening samt AVINOR museum.

Stortinget vedtok den 31. mars 1993 at landets nasjonale luftfartsmuseum skulle ligge i Bodø og den første sivile utstilling sto ferdig i 1994. En medvirkende årsak til at museet ble etablert i Bodø er at aktivitetene omkring byens sivile lufthavn og militære flystasjon, har utviklet et tungt luftfartsfaglig miljø.

Det første året museet var åpent for publikum besøkte 67 425 mennesker utstillingen. Året etter var det samlede museum åpent for publikum og besøkstallet steg til 74 428. I gjennomsnitt siden 1997 har besøkstallene ligget på omtrent 40 000.

Norsk Luftfartsmuseum ligger tett ved Bodø lufthavn og Bodø sentrum (to kilometer), og er bygget på samme sted som den provisoriske landingsbanen som tyske okkupasjonsstyrker anla i Bodø under andre verdenskrig. Selve museumsbygget er konstruert spesielt til formålet og er utformet som en propell på til sammen 10.000 m2, fordelt på sivil og militær luftfartshistorie. Museet er Nordens største i sitt slag. I tillegg til rene utstillinger har museet også et omfattende, flyfaglig bibliotek, arkiv, fotoarkiv, magasin, konferanserom, kafeteria og verksteder for restaureringsoppgaver.

Museet er et levende museum, som tilbyr foredrag, omvisninger, simulator, forskning- og restaureringsoppdrag. Museet er en del av et utstrakt, internasjonalt og musealt samarbeidsnettverk og har i dag rundt 20 ansatte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg