Norsk Jernbanemuseum

Norsk Jernbanemuseum.

.
Lisens: fri

Fra samlingene.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Norsk Jernbanemuseum er et spesialmuseum for jernbanen i Norge, ved Mjøsas bredd utenfor Hamar. Gamle stasjonsbygninger med sikringsanlegg og mer er gjenreist og demonstreres. Samlingen inneholder Norges eldste stasjonsbygning (Kløften stasjon) og lokomotiver og vognmateriell fra jernbanens første år i Norge, blant annet Norges eldste bevarte damplokomotiv, 2a nr 16 fra 1861, en kongevogn fra 1870, NSBs største bevarte damplokomotiv, type 49c nr 470, også kjent som Dovregubben og en av Bergensbanens første spisevogner.

Faktaboks

Også kjent som
Norsk Jernbanemuseum

Norsk Jernbanemuseum har to operative togsett som benyttes under kjøringer på det nasjonale jernbanenettet: «Karettoget» som trekkes av damplokomotiv type 2a nr 17 kalt «Caroline» fra 1861 og første generasjons personvogner med sideinngang i fra 1870-1890-tallet. «Stålvogntoget» som trekkes enten med elektrisk lokomotiv type el 11 eller diesellokomotiv type di 3 og personvogner fra 1960-1970-tallet.

Historikk

Det første jernbanemuseet i verden ble grunnlagt i Tyskland 1883.

Norsk Jernbanemuseum ble opprettet i 1896 i lokaler på Hamar stasjon, men flyttet etterhvert til Disen. Museet var privat frem til 1946 da NSB overtok eierskapet. I 1954 flyttet museet fra Disen til det nåværende området på Martodden nord for Domkirkeodden. I 1962 ble etablert en liten museumsjernbane, Tertitten, inne på museumsområdet. I 1996 fikk museet egen sporforbindelse til Dovrebanen. I 2002 flyttet museets administrasjon og deler av utstillingene over i et oppusset industribygg lenger nord på området. Tertittbanen er både flyttet og forlenget flere ganger i løpet av sin levetid – og binder i dag sammen museets nordre og søndre del.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg