Norsk Akkreditering

Norsk Akkreditering (NA) er Norges nasjonale organ for teknisk akkreditering og god laboratoriepraksis. NA er en etat under Nærings- og fiskeridepartementet.

Faktaboks

Også kjent som
NA

Norsk Akkreditering ble opprettet ved Kongelig resolusjon 1991 som en avdeling i Justervesenet, men fra 2004 ble den skilt ut som egen etat. NA utfører, som eneste organ i Norge, en kompetansevurdering av offentlige og private virksomheter i henhold til internasjonale krav (akkreditering). Disse er spesifisert i ISO-standarder og gjelder for kalibrering og laboratorieprøving, sertifisering av styringssystemer for kvalitet, miljø, informasjonssikkerhet med mer, dessuten sertifisering av produkter og personellkompetanse, samt inspeksjon. I tillegg har NA nasjonalt ansvar for inspeksjon av laboratorier etter det internasjonale OECD-regelverket.

Nasjonalt benyttes akkreditert laboratorieprøving for å kontrollere næringsmidler, overvåke forurensninger og ytre miljø, for beregning av avgifter, samt analyser for medisinsk diagnose, i rettsmedisin og i næringslivet. Akkreditert kalibrering av måleutstyr benyttes for å sikre sporbarhet til SI der det er mulig.

Akkrediterte virksomheter vurderes regelmessig av NA. Per januar 2006 er cirka 140 laboratorier, 40 sertifiseringsorganer og 15 inspeksjonsorganer akkreditert i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg