Norsk Akkreditering, etat under Nærings- og fiskeridepartementet, opprettet ved Kongelig resolusjon 1991 som en avdeling i Justervesenet, fra 2004 egen etat. NA utfører, som eneste organ i Norge, en kompetansevurdering av offentlige og private virksomheter i henhold til internasjonale krav (akkreditering). Disse er spesifisert i ISO-standarder og gjelder for kalibrering og laboratorieprøving, sertifisering av styringssystemer for kvalitet, miljø, informasjonssikkerhet m.m., sertifisering av produkter og personellkompetanse, samt inspeksjon. I tillegg har NA nasjonalt ansvar for inspeksjon av laboratorier etter det internasjonale OECD-regelverket.

Nasjonalt benyttes akkreditert laboratorieprøving for å kontrollere næringsmidler, overvåke forurensninger og ytre miljø, for beregning av avgifter, samt analyser for medisinsk diagnose, i rettsmedisin og i næringslivet. Akkreditert kalibrering av måleutstyr benyttes for å sikre sporbarhet til SI der det er mulig.

Akkrediterte virksomheter vurderes regelmessig av NA. Per januar 2006 er ca. 140 laboratorier, 40 sertifiseringsorganer og 15 inspeksjonsorganer akkreditert i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.