Norsk Akkreditering, etat under Nærings- og fiskeridepartementet, opprettet ved Kongelig resolusjon 1991 som en avdeling i Justervesenet, fra 2004 egen etat. NA utfører, som eneste organ i Norge, en kompetansevurdering av offentlige og private virksomheter i henhold til internasjonale krav (akkreditering). Disse er spesifisert i ISO-standarder og gjelder for kalibrering og laboratorieprøving, sertifisering av styringssystemer for kvalitet, miljø, informasjonssikkerhet m.m., sertifisering av produkter og personellkompetanse, samt inspeksjon. I tillegg har NA nasjonalt ansvar for inspeksjon av laboratorier etter det internasjonale OECD-regelverket.

Nasjonalt benyttes akkreditert laboratorieprøving for å kontrollere næringsmidler, overvåke forurensninger og ytre miljø, for beregning av avgifter, samt analyser for medisinsk diagnose, i rettsmedisin og i næringslivet. Akkreditert kalibrering av måleutstyr benyttes for å sikre sporbarhet til SI der det er mulig.

Akkrediterte virksomheter vurderes regelmessig av NA. Per januar 2006 er ca. 140 laboratorier, 40 sertifiseringsorganer og 15 inspeksjonsorganer akkreditert i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.