Norrønadrakt

Norrønadrakt
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Norrønadrakt er laget av Dagny Lund fra Åkrehamn i Rogaland. Bunaden har utsmykking som symboliserer fortida vår, både knyttet til Rogaland og mer generelt. Derfor er bunaden lansert uten spesiell tilknytting til Rogaland. Bundaden er en fri komposisjon uten rot i folkedraktskikken.

Dagny Lund var også med og skapte kvinnebunaden fra Karmøy, og har seinere skapt enda en bunad, som hun har kalt Ragnhilds drøm. Alle de tre bunadene har likhetstrekk og er av samme kategori. Navnet Åsta knytter bunaden til moren til Olav den hellige.

Draktdeler

Liv

Livet er et skjøteliv som sitter tett i bolen og er skrådd ut fra livlinja og utover hoftene. Det lages i mørkeblått, lysere blått, grønt, rødt ullstoff – andre farger er også mulige. Livet har tett halsringing og er skåret slik at brosja som brukes i bringa på skjorta syns godt nedenfor halsringinga. Livet er kantet med et mønstret band, og lukkes med sølvmaljer og kjede foran.

Stakk

Stakken lages i de samme fargene som livet, i samme ullstoff.

Belte og bringeduk

Det brukes svart lærbelte med støler og spenne i sølv. I beltet henger også løslomma. Bringeduken lages i et tofarget damaskstoff som går igjen i lua, og kan også gjøre det i løslomma.

Skjorte

Bunaden har skjorte i hvitt lin, med broderi på halskrage og håndlinninger.

Forkle

Forkleet er i samme stoff som stakk og liv, dekorert med vevde band langs kantene. Bandene har mønster som er inspirert av ornamentikk fra vikingskip og stavkirker. I hjørnene nederst på forkleet er det broderi i flerfarget ullgarn. Det forestiller en brennende fakkel mellom to fredsliljer, som symbol på krig og fred.

Lomme

Løslomma lages i to utgaver. Den ene er i samme materiale som bringeduk og lue, den andre lages i stakkestoffet og har samme broderi som på forkleet.

Hodeplagg og sjal

Det er lagd ei lue til bunaden. Den har rundet pull sydd glatt til et halvmåneformet framstykke. Materialet i lua er likt som i bringeduken, et tofarget damaskstoff.

Sjalet er i samme ullstoff som stakk og liv, kantet med samme band som forkleet, og med frynser i samme farge som hovedfargen i bandet. Det festes med to sølvspenner til livet foran. På snippen bak har det samme broderimotiv som forkleet.

Metall

Dagny Lund har sjøl utformet sølv til bunaden. Det består av ei halsnål med korsmotiv og sol, og ei brystnål som også har historiske symboler som dekor. De sju åreformede hengene symboliserer de sju tidligere kommunene som i dag utgjør Karmøy kommune, mens to knuter i nåla symboliserer by og land ved Karmsundet. Sola i nålene symboliserer Guds lys.

I tillegg brukes det to sjalsnåler, beltespenne og støler på beltet, samt sølvdekor på lomma. Lommelåsen er i sølvfarget metall, men den er ikke lagd spesielt til denne bunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg