Norrøna (bedrift)

Logo
Logo
Av .

Artikkelstart

Norrøna er et norsk familiekonsern og varemerke grunnlagt i 1929 av Jørgen Jørgensen. Selskapet er et av Norges ledende innen friluftsprodukter og spesialiserer seg på tekstil og tilbehør til ski, snowboard, friluftsliv, fjellsport, militær, surfing, sykling og jakt. Selskapet har gjennom sine 37 utsalgssteder virksomhet i Norge, Finland, Sverige, Sveits, Frankrike og USA.

Fra 2005 drives Norrøna Sport AS av familiens fjerde generasjon, med Jørgen Jørgensen som administrerende direktør og fra 2019 er han også administrerende direktør i Norrøna Retail AS.

I 2020 omsatte konsernet for cirka 800 millioner kroner og hadde omtrent 300 ansatte gjennom sine virksomheter

Historikk

I 1918 grunnla Einar Bredesen og Jørgen Jørgensen selskapet Bredesen & Jørgensen Polar, et selskap som i begynnelsen solgte skinnvarer og sportsutstyr. Etter elleve år startet Jørgen Jørgensen i 1929 selskapet J.J Norrøna Sportsvarer og lærfabrikk, senere kjent som Norrøna Sport AS. I tillegg til ryggsekker produserte Norrøna andre produkter innen fjellsport, som telt og soveposer.

I 1948 tok sønnen Bjarne Jørgensen over bedriften og utvidet i løpet av de neste 20 årene virksomheten til også å omfatte salg av hagemøbler og campingutstyr. Norrøna ble i 1953 formelt stiftet som et aksjeselskap, før selskapet i 1971 ble tatt over av tredje generasjon Jørgensen, med Ole Jørgen Jørgensen i spissen. Utover 1970-tallet introduserte selskapet flere fjellartikler, før de i 1977 lyktes med å lage den første prototypen til den første Gore-Tex- jakken i Europa.

Siden 2005 har Jørgen Jørgensen, fjerde generasjon i Jørgensen-familien vært administrerende direktør i Norrøna Sport AS. Selskapet åpnet i 2009 sitt første utsalgssted i Oslo i Norge, før selskapet to år senere åpnet sin første butikk i Stockholm i Sverige. Selskapet har til sammen 37 butikker fordelt på Norge, Finland, Sverige, Sveits, Frankrike og USA.

I 2020 kjøpte Norrøna majoriteten av aksjene i Hvitserk of Norway AS, Hvitserks norske virksomhet innen ekspedisjoner og eventyrreiser. Selskapet endret på samme tidspunkt navn til Norrøna Hvitserk Adventure AS, som sammen med Norrøna Sport AS og Norrøna Retail AS er underlagt Arktis Holding AS, et holdingselskap hvor Jørgen Jørgensen er eneste aksjonær.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Hjemmesiden til Norrøna

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg