Norges sjøkartverk

Norges sjøkartverk (Sjøkartverket) er siden 1986 en divisjon i Statens kartverk med hovedkontor i Stavanger, med ansvar for å produsere og publisere sjøkart for norske farvann.

Sjøkartverket foretar oppmåling og opplodding av norskekysten med tilgrensende farvann, samt polare farvann, utarbeider og utgir sjøkart over nevnte farvann, holder sjøkartene à jour, utgir Etterretninger for sjøfarende og Den norske los, foretar undersøkelser av tidevannet og utgir tidevannstabeller. Det geodetiske grunnlagsmateriale skaffes til veie av geodesidivisjonen i Kartverket på Hønefoss.

Sjøkartverket driver sjøkartsenteret Primar Stavanger, som leverer offisielle elektroniske sjøkart over norske og flere andre europeiske lands farvann, samt har internasjonalt samarbeid om kartlegging av verdenshavene som er organisert under GEBCO (General Bathymetric Chart of the Oceans).

Statens sjøkartverk var i begynnelsen en avdeling av Norges Geografiske Oppmåling (NGO), og ble i 1932 skilt ut som en selvstendig institusjon, før den ble en divisjon i Kartverket fra 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hausken, Arne m.fl., red (1983). Norges sjøkartverk : kystens historie i kart og beskrivelser, 1932-1982. isbn 82-90078-09-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg