Norges internasjonale forbindelser

Artikkelstart

Norge er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken, for øvrig av blant annet Verdens handelsorganisasjon, Europarådet, EFTA - Det europeiske frihandelsforbund, NATO, OECD, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Nordisk Råd.

Norge har ambassader og konsulater i de fleste av FNs medlemsstater, i enkelte mindre stater bare konsulær representasjon. I tillegg har Norge faste delegasjoner ved FN (New York, Genève, Wien og Nairobi), NATO, OECD, OSSE, EU og Europarådet.

Norge var et av stiftermedlemmene i FN og har i etterkrigstiden lagt stor vekt på en aktiv deltakelse i verdensorganisasjonen. For øvrig har vår internasjonale tilknytning basert seg på medlemskapet i NATO. Gjennom to folkeavstemninger, i 1972 og 1994, har Norge sagt nei til medlemskap i EU. Norge er likevel fra 1994 nært knyttet til EU gjennom EØS-avtalen.

Norge har siden 1950-årene drevet omfattende utviklingshjelp. Bistanden gis dels som penger eller kreditter og dels som faglig og teknisk assistanse.

Av annen, mer uoffisiell norsk representasjon i utlandet kan nevnes Innovasjon Norge (tidligere: Norges Eksportråd), som er representert i over 30 land (2006). Organisasjonen Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet har 32 kirker og tilsammen 49 enheter over hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg