Norges internasjonale forbindelser

Norge er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, bl.a. Verdensbanken; for øvrig av bl.a. Verdens handelsorganisasjonEuroparådetEFTA - Det europeiske frihandelsforbundNATOOECD, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Nordisk Råd.

Norge har ambassader og konsulater i de fleste av FNs medlemsstater, i enkelte mindre stater bare konsulær representasjon. I tillegg har Norge faste delegasjoner ved FN (New York, Genève, Wien og Nairobi), NATO, OECD, OSSE, EU og Europarådet.

Norge var et av stiftermedlemmene i FN og har i etterkrigstiden lagt stor vekt på en aktiv deltakelse i verdensorganisasjonen. For øvrig har vår internasjonale tilknytning basert seg på medlemskapet i NATO. Gjennom to folkeavstemninger, i 1972 og 1994, har Norge sagt nei til medlemskap i EU; Norge er likevel fra 1994 nært knyttet til EU gjennom EØS-avtalen. Norge har siden 1950-årene drevet omfattende utviklingshjelp. Bistanden gis dels som penger eller kreditter og dels som faglig og teknisk assistanse.

Av annen, mer uoffisiell norsk representasjon i utlandet kan nevnes Innovasjon Norge (tidl. Norges Eksportråd), som er representert i over 30 land (2006). Organisasjonen Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet har 32 kirker og tilsammen 49 enheter over hele verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.