Norge var en av de 50 statene som skrev under FN-pakten i San Francisco 26 juni 1945, er således et av de grunnleggende medlemmer. Norge har flere ganger uttalt at FN skal være en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk.

Det er utenriksdepartementet som forbereder Norges deltakelse i møtene i FNs Generalforsamling og andre FN-organer som Norge er medlem av. Hvert år gir Utenriksdepartementet melding til Stortinget om Norges deltakelse i FNs Generalforsamling.

Norge har en fast delegasjon til FN med egen ambassadør i FNs hovedkvarter i New York, og i Genève. Norges FN-ambassadør i New York er fra 2017 Tore Hattrem.

Trygve Halvdan Lie var FNs første generalsekretær i perioden 1946-1953.

Andre nordmenn som har hatt fremtredende verv i FN-systemet, er Gro Harlem Brundtland  som har vært generaldirektør i Verdens helseorganisasjon og leder for Verdenskommisjonen for miljø og utviklingTerje Rød-Larsen , visegeneralsekretær og spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, senere med ansvar for Libanon), og Jan Egeland , visegeneralsekretær og leder for nødhjelpsenheten OCHA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.