Av /NTB. Begrenset gjenbruk

Norges forhold til FN

Norge i FNs sikkerhetsråd
Norge avgir stemme i FNs sikkerhetsråd 12. juli 2022, under Norges femte periode som innvalgt medlem av Sikkerhetsrådet.
Norge i FNs sikkerhetsråd
Norge i FNs generalforsamling
Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt t.v. og FN-ambassadør Mona Juul under møtet i FNs generalforsamling om Russlands invasjon og annektering av ukrainske områder 13. oktober 2022.
Av /Utenriksdepartementet/NTB.

Artikkelstart

Norge var en av de 50 statene som skrev under FN-pakten i San Francisco 26. juni 1945, og er således et av de grunnleggende medlemmer. Norge har flere ganger uttalt at FN skal være en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk.

Det er Utenriksdepartementet som forbereder Norges deltakelse i møtene i FNs Generalforsamling og andre FN-organer som Norge er medlem av. Hvert år gir Utenriksdepartementet melding til Stortinget om Norges deltakelse i FNs Generalforsamling.

Norge har en fast delegasjon til FN med egen ambassadør i FNs hovedkvarter i New York, og i Genève. Norges FN-ambassadør er fra 2019 Mona Juul.

For perioden 2021 og 2022 er Norge medlem av FNs sikkerhetsråd. Norge ble valgt inn i rådet i juni 2020 etter en lang kampanje. Norge har tidligere vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger, i periodene 1949–1950, 1963–1964, 1979–1980 og 2001–2002.

Trygve Halvdan Lie var FNs første generalsekretær i perioden 1946–1953.

Andre nordmenn som har hatt fremtredende verv i FN-systemet, er Gro Harlem Brundtland som har vært generaldirektør i Verdens helseorganisasjon og leder for Verdenskommisjonen for miljø og utvikling, Terje Rød-Larsen, visegeneralsekretær og spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, senere med ansvar for Libanon, og Jan Egeland, visegeneralsekretær og leder for nødhjelpsenheten OCHA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gravdal, Tove (2020). Til bords med de mektige: Historien om Norge og FNs sikkerhetsråd. Spartacus.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg