Norge var en av de 50 statene som skrev under FN-pakten i San Francisco 26. juni 1945, er således et av de grunnleggende medlemmer. Norge har flere ganger uttalt at FN skal være en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk.

Det er utenriksdepartementet som forbereder Norges deltakelse i møtene i FNs Generalforsamling og andre FN-organer som Norge er medlem av. Hvert år gir Utenriksdepartementet melding til Stortinget om Norges deltakelse i FNs Generalforsamling.

Norge har en fast delegasjon til FN med egen ambassadør i FNs hovedkvarter i New York, og i Genève. Norges FN-ambassadør i New York er fra 2017 Tore Hattrem.

Trygve Halvdan Lie var FNs første generalsekretær i perioden 1946-1953.

Andre nordmenn som har hatt fremtredende verv i FN-systemet, er Gro Harlem Brundtland  som har vært generaldirektør i Verdens helseorganisasjon og leder for Verdenskommisjonen for miljø og utviklingTerje Rød-Larsen , visegeneralsekretær og spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, senere med ansvar for Libanon), og Jan Egeland , visegeneralsekretær og leder for nødhjelpsenheten OCHA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.