En gruppe wushu-utøvere i tradisjonelle drakter.
Wushu er en av kampsportene som er organisert under Norges Kampsportforbund, i seksjonen for fleridrett.
Capoeira-trening i Oslo
To capoeira-utøvere spiller capoeira på taket til Den norske opera i Oslo.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Norges Kampsportforbund (NKF) er et fleridrettsforbund for kampsporter i Norge. Det ble stiftet i desember 1973.

Norges Kampsportforbund er det tiende største særforbundet innen Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF), og det største særforbundet for kampsporter.

I 2019 hadde NKF rundt 41000 medlemmer, fordelt på over 400 klubber. Rundt 31 prosent av medlemmene er kvinner, og 69 prosent er menn.

Norges Kampsportforbund fungerer som det øverste, offisielle organet for kampsportene som er organisert i forbundet. Noen av forbundets viktigste oppgaver er å bidra med trener- og lederutdanning og dommeropplæring, arrangere offisielle konkurranser og graderinger, gi rådgivning til klubbene, og å tilby verktøy som gjør klubbdriften enklere. Forbundet arbeider også for bedre rammenbetingelser for kampsporter, og med å løfte frem kampsportenes egenart og mangfold. Norges Kampsportforbund har ansvaret for toppidrettssatsning i flere av konkurranseidrettene.

Kampsporter i NKF

Karate
I karate konkurrerer man i mønstre, kata, og i kamp, kumite. Bildet viser den norske landslagsutøveren Bettina Alstadsæther (til venstre) i kamp.
Karate
Av /Norges kampsportforbund.
Taekwondo

Drakten er hvit, ikke så ulik karatedrakten, med et belte som angir grad. Høyeste gradering er svart belte. Til høyre: Tina Røe Skaar, landslagsutøver i taekwondo.

Taekwondo
Av /Aftenposten/NTB Scanpix.

NKF organiserer 25 kampsporter:

Karate, taekwondo, jujutsu og wushu er de fremste konkurranseidrettene.

4. april 2019 ble også amatørdelen av thaiboksing og mixed martioal arts (MMA) innlemmet i forbundet. Kampsportene boksing, fekting, bryting, judo og kickboksing har egne forbund, og er ikke organisert i NKF.

Seksjoner

Ung kendo-utøver.
Kendo er organisert i Norges Kampsportforbund under fleridrettsseksjonen.
Ung kendo-utøver.
Av .
Logoen til Norges Kampsportforbund (NKF).
.

Norges Kampsportforbund er inndelt i fire seksjoner:

  • Jujutsu (inkluderer ninjutsu, krav maga og andre selvforsvarssystemer)
  • Karate (inkludert ulike stilarter)
  • Taekwondo WTF (den olympiske formen for taekwondo)
  • Taekwon-do ITF (alternativ form for taekwondo)
  • Fleridrett (inkluderer wushu, kendo, aikido og flere)

Internasjonal tilknytning

Norges kampsportforbund er tilsluttet fem internasjonale særforbund:

  • World Taekwondo/World Taekwondo Europe (WT/WTE)
  • International Wushu Federation/European Wushu Federation (IWuF/EWuF)
  • Ju jitsu International Federation/Ju jitsu European Union (JJIF/JJEU)
  • International Kendo Federation/European Kendo Federation (IKF/EKF)

Samtlige av de overnevnte internasjonale særforbundene er tilsluttet Global Association of International Sports Federations (GAISF), og særforbundene for karate, taekwondo og wushu er også IOC-anerkjente.

Konkurranser

Det er Norges Kampsportforbund som arrangerer de offisielle Norgesmesterskapene i WTF taekwondo, ITF taekwon-do, karate, jujutsu, wushu og kendo.

Det er kun NKF som kan kåre norgesmestere og dele ut kongepokaler i disse grenene og stilartene. For å kunne delta i et Norgesmesterskap, må utøveren være medlem av en klubb som igjen er medlem av NKF. Utøvere som i tillegg ønsker å kvalifisere seg til EM, VM og OL, må delta i offisielle konkurranser og kvalifiseringer i regi av NKF.

Norges Kampsportforbund har fått godkjenning fra Kulturdepartementet til å organisere konkurranser i taekwondo (WTF), karate og wushu som tillater knockout.

Historie

Forløperen til NKF er Norges Karate Forbund, som ble dannet i desember 1973. Tre år senere, i 1976, ble karate tatt opp i Norges Idrettsforbund. På dette tidspunktet hadde Norges Karate Forbund 20 medlemmer.

I 1974 arrangerte forbundet sitt første Norgesmesterskap i karate. 64 utøvere deltok i konkurransen. Ti år senere, i 1984, ble medlemsklubber fra Norges Taekwondo Forbund (WTF) og Norsk Taekwondo-Forbund (ITF) tatt opp i forbundet, som endret navn til Norges karate og taekwondoforbund.

I 1994 ble en egen seksjon for fleridretter opprettet. Samme år ble det bestemt å organisere taekwondo-stilarten ITF utenfor forbundets opprinnelige taekwondo-seksjon, ettersom det ikke lykkes de to stilartene å komme til enighet om felles rammer.

I 1992 ble jujutsu tatt opp i forbundet. Navnet ble samtidig endret til Norges Budo Forbund.

Sommeren 1993 arrangerte forbundet sin første sommerleir. Denne fant sted i Mandal med 200 deltagere.

I 1996 fikk taekwondo-stilartene WTF og ITF hver sin likeverdige seksjon i forbundet. Først i år 2000 fikk forbundet sitt nåværende navn; Norges Kampsportforbund. Det første Norgesmesterskapet for ITF taekwondo ble arrangert i 2008.

I dag

Øyvind Andreassen, president i Norges Kampsportforbund.
.
Kim Eilertsen, generalsekretær i Norges Kampsportforbund.
.

Forbundet lokalisert på Ullevaal stadion i Oslo, og har 10 heltidsansatte i tillegg til trenere, støtteapparat og veileder.

Norges Kampsportforbund har inngått avtale om et narkotika- og kriminalitetsforebyggende samarbeid med Norsk Narkotikapolitiforening. I tillegg ble forbundet sertifisert som Rent Særforbund. Dette innebærer at NKF er forpliktet til å bedrive forebyggende dopingarbeid ifølge en egenutviklet handlingsplan, eventuelt med bistand fra Antidoping Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg