Norges Brannkasse, tidligere norsk skadeforsikringsselskap, opprinnelig opprettet ved kongelig forordning av 18. aug. 1767 som Den Almindelige Brandforsikrings-Indretning for Bygninger og underlagt statsadministrasjonen i København, fra 1814 i Oslo. Til 1845 var tilslutningen tvungen for huseiere i kjøpstedene, men frivillig for bygninger på landet. I 1912 kom navnet Norges Brannkasse, som ble et offentlig gjensidig selskap med en generalforsamling valgt av fylkene, fra 1974 også regjeringsoppnevnte medlemmer. Selskapet stod under tilsyn av Kommunal- og arbeidsdepartementet, og stedlige agenter var gjerne lensmennene.

Norges Brannkasse og livsforsikringsselskapet Norske Folk samarbeidet fra 1984 under navnet UNI Forsikring, og selskapene ble i 1989 omgjort til aksjeselskaper (UNI Liv og UNI Skade). UNI Forsikring ble i 1991 sammensluttet med Storebrand til UNI Storebrand (fra 1996 bare Storebrand).

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden den ble publisert på nett 14.02.2009.

Forfatter av denne artikkelen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Bank- og forsikringshistorie

Trond Gram

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.