. Begrenset gjenbruk

Kiwi-butikk på Grønland i Oslo.

Lars Mæhlum. fri

En nærbutikk i NorgesGruppen. Tomter i Hobøl.

. Begrenset gjenbruk

Oslo, norsk dagligvarehandelskonsern opprettet i 2000 ved sammenslutning av grossistselskapet Joh. Johannson og paraplyorganisasjonen NorgesGruppen, den siste dannet i 1994 som et samarbeid mellom norske grossister og detaljister. NorgesGruppen er landets største dagligvaregrossist og har landets største virksomhet innen dagligvarehandel med en markedsandel på ca. 35 %. Detaljhandelen omfatter per 2005 ca. 1740 dagligvareforretninger og nesten 900 kiosker, både kjøpmannseide (basert på franchising) og egeneide (ca. 40 %).

Forretningene er organisert i kjedene Spar, Meny og Ultra (stormarked/supermarked), Joker (nærbutikker) og Kiwi (lavpris), kioskene i kjeden Mix. Spar, skapt i Nederland 1932, er verdens største kjedekonsept innen dagligvarehandel med butikker i mange land. NorgesGruppen samarbeider også med regionale kjeder og enkeltbutikker. Engroshandelen ivaretas gjennom det sentrale grossistleddet JOH-System (sentrallager i Vestby) og de regionale Asko-selskapene, som også leverer varer til storhusholdning. Egne varemerker er bl.a. Seidel (øl), Eldorado og First Price.

NorgesGruppen har også store eierandeler i flere serveringskjeder, bl.a. Pizza & Kina Expressen (hurtigmat), Dolly Dimple's (pizza), Big Horn Steak House Norge (biff) og Kaffebrenneriet, samt i frukt- og grøntgrossisten Bama. Omsetning ca. 28 mrd. kr med rundt 12 000 ansatte (2004). Johannson-familien er konsernets største aksjonær (ca. 70 %).

Historikk. NorgesGruppen er et resultat av sammenslåing av flere tidligere matkjeder, noen med en lang historie. Grossistvirksomheten til Joh. Johannson ble etablert i 1866. I 1869 startet Oluf Lorentzen detaljvirksomhet i Oslo og ble kjent for sitt store og spesielle vareutvalg. Jens Evensen ble grunnlagt i samme by 1907 og satset mye på ferskvarer. I 1993 ble disse firmaene sammenslått og markedsført som Jens Evensen, som i 1997 inngikk et samarbeid om markedsføring og innkjøp med Meny-kjeden. Denne var etablert i Vestfold og Telemark i 1990-årene. NorgesGruppen overtok i 2000 også CentraGruppen (grunnlagt i Oslo 1966), som drev supermarked under merkene Centra og Ultra. Joker-kjeden ble etablert i 1997 som en fortsettelse av kjedesamarbeidet Nærbutikkene Norge, hvor Nærmat var et tidligere butikknavn. Kiwi-kjeden oppstod i Drammen og ble overtatt av Joh. Johannson i 1992.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.