. Begrenset gjenbruk

Kiwi-butikk på Grønland i Oslo.

Lars Mæhlum. fri

En nærbutikk i NorgesGruppen. Tomter i Hobøl.

. Begrenset gjenbruk

Oslo, norsk dagligvarehandelskonsern opprettet i 2000 ved sammenslutning av grossistselskapet Joh. Johannson og paraplyorganisasjonen NorgesGruppen, den siste dannet i 1994 som et samarbeid mellom norske grossister og detaljister. NorgesGruppen er landets største dagligvaregrossist og har landets største virksomhet innen dagligvarehandel med en markedsandel på ca. 35 %. Detaljhandelen omfatter per 2005 ca. 1740 dagligvareforretninger og nesten 900 kiosker, både kjøpmannseide (basert på franchising) og egeneide (ca. 40 %).

Forretningene er organisert i kjedene Spar, Meny og Ultra (stormarked/supermarked), Joker (nærbutikker) og Kiwi (lavpris), kioskene i kjeden Mix. Spar, skapt i Nederland 1932, er verdens største kjedekonsept innen dagligvarehandel med butikker i mange land. NorgesGruppen samarbeider også med regionale kjeder og enkeltbutikker. Engroshandelen ivaretas gjennom det sentrale grossistleddet JOH-System (sentrallager i Vestby) og de regionale Asko-selskapene, som også leverer varer til storhusholdning. Egne varemerker er bl.a. Seidel (øl), Eldorado og First Price.

NorgesGruppen har også store eierandeler i flere serveringskjeder, bl.a. Pizza & Kina Expressen (hurtigmat), Dolly Dimple's (pizza), Big Horn Steak House Norge (biff) og Kaffebrenneriet, samt i frukt- og grøntgrossisten Bama. Omsetning ca. 28 mrd. kr med rundt 12 000 ansatte (2004). Johannson-familien er konsernets største aksjonær (ca. 70 %).

Historikk. NorgesGruppen er et resultat av sammenslåing av flere tidligere matkjeder, noen med en lang historie. Grossistvirksomheten til Joh. Johannson ble etablert i 1866. I 1869 startet Oluf Lorentzen detaljvirksomhet i Oslo og ble kjent for sitt store og spesielle vareutvalg. Jens Evensen ble grunnlagt i samme by 1907 og satset mye på ferskvarer. I 1993 ble disse firmaene sammenslått og markedsført som Jens Evensen, som i 1997 inngikk et samarbeid om markedsføring og innkjøp med Meny-kjeden. Denne var etablert i Vestfold og Telemark i 1990-årene. NorgesGruppen overtok i 2000 også CentraGruppen (grunnlagt i Oslo 1966), som drev supermarked under merkene Centra og Ultra. Joker-kjeden ble etablert i 1997 som en fortsettelse av kjedesamarbeidet Nærbutikkene Norge, hvor Nærmat var et tidligere butikknavn. Kiwi-kjeden oppstod i Drammen og ble overtatt av Joh. Johannson i 1992.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.