Norge digitalt

Artikkelstart

Norge digitalt er et avtalebasert samarbeid mellom norske statlige, kommunale og private parter om etablering og utveksling av stedfestet informasjon (geodata).

Miljøverndepartementet er ansvarlig for gjennomføringen av Norge digitalt, og praktisk samordning og sekretariat er lagt til Statens kartverk. Som parter deltar et stort antall statlige forvaltningsorganer, alle kommuner og fylkeskommuner unntatt Oslo, samt en del større offentlige og private selskaper (blant annet de fleste energiverkene). Undervisningssektoren er også inntatt som part, representert ved universiteter og høgskoler og en del videregående skoler.

Det er etablert en nasjonal infrastruktur for deling av oppdatert og pålitelig geografisk informasjon i digital form. Det skilles mellom basisdata i form av en felles kartdatabase (FKB), og temadata med bidrag fra ulike fagetater (for eksempel Vegdirektoratet, Statens forurensningstilsyn, e-verkene og så videre). Etter hvert kommer digitale plandata inn som et tredje hovedområde. Etablering og distribusjon av basisdata er sikret gjennom en avtale kalt Geovekst. De sentrale Geovekst-partene er Statens kartverk, Statens vegvesen, fylkeskommunene, energiforsyningen, kommunene, Telenor og landbruket. En viktig del av samarbeidet omfatter standardiserte metadata for datasettene.

Partene har tilgang til data gjennom en felles portal kalt geoNorge, enten i form av nedlastbare datasett (i SOSI- og shape-format) eller som direkte innsynsløsninger (wms- og wfs-tjenester).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Karsten Lien

Anbefalt lenke til Norge digitalt bør være http://www.norgedigitalt.no. Den angitte (http://www.statkart.no/?_to=914;) kan bli endret.Vennlig hilsen Karsten Lien.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg