Oslo, tidligere norsk industriselskap dannet i 1966 ved sammenslutning av Norsk Aktieselskap Gasaccumulator, som var grunnlagt i 1908 av det svenske industrikonsernet AGA, og Norsk Surstof & Vandstoffabrik A/S (grunnlagt 1912). Produserte forskjellige typer gasser, samt apparater og materiell for gass-sveising, elektrisk sveising og skjæring, fyrbelysning m.m. Hadde fabrikker flere steder i Norge og mange datterselskap, bl.a. fra 1968 Unitor, som leverte utstyr til handelsflåten.

I april 1970 ble bedriften rammet av den såkalte Norgas-streiken, den første tariffstridige arbeidskonflikten i Norge i kjølvannet av den store Kiruna-streiken i Nord-Sverige. 54 arbeidere la ned arbeidet på bakgrunn av en lokal lønnskonflikt. Frontene i streiken var meget harde, bedriften gikk til oppsigelser og de streikende svarte med blokade av bedriften. Arbeidet ble først gjenopptatt etter at politiet hadde brutt blokaden og arrestert 30–40 av de streikende arbeiderne.

I 1983 overtok AGA gassdivisjonen i Norgas. Det resterende Norgas skiftet navn til Actinor og konsentrerte seg deretter mest om farmasøytisk virksomhet gjennom datterselskapet Nyegaard & Co. (Nycomed, overtatt i 1981). I 1986 ble Actinor innlemmet i industrikonsernet Hafslund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.