Faktaboks

Organisasjonstype

aksjeselskap

Forretningsadresse

Maridalsveien, Oslo

Stiftet
1901
Fabrikkbygning
Fabrikkbygningen til Nordstrøm & Due i Maridalsveien ble tegnet av arkitekt Erling Nielsen i 1913 og ferdigstilt i 1914.

Nordstrøm & Due var en fabrikk i Oslo som produserte såpe, parfyme og andre hygieneartikler. Selskapet ble startet i 1901 av Yngve Nordstrøm og Truels Wiel Due. Nordstrøm & Due var særlig kjent for Egg-Melk Sepe.

Etablering

Grunnleggerne Nordstrøm og Wiel Due kjente hverandre godt fra før. Nordstrøm var tidligere reisende i Norge for svenske Malmö Tvålfabrikbolag. Da den svenske fabrikken gikk dårlig etablerte selskapet i 1897 en filialfabrikk i Oslo, med Nordstrøm som disponent. Han innså straks at filialfabrikken ikke kom til å lykkes på det norske markedet, og kontaktet Wiel Due om å overta fabrikken og drive den som et selvstendig norsk selskap.

Etter overtakelsen av fabrikklokalene til Malmö Tvålfabrikbolag stiftet de to i 1901 Nordstrøm & Due.

Produksjon

Lastebil med Nordstrøm & Due sin bestselger Egg-Melk Sepe.

Den første tiden var knapp og de opprinnelige lokalene var dårlig egnet for såpeproduksjon. Nordstrøm & Due flyttet allerede i 1902 til andre lokaler der det ble installert nye maskiner. Fabrikkens hovedprodukt var toalettsåpe. Mest profilert de første årene var rosesåpen. Nordstrøm & Due var også i en kort periode generalagent for A/B Svensk-Engelske Gummifabriken som produserte kalosjer.

Etter at omsetningen hadde økt kraftig omkring 1905–1906 kunne firmaet fokusere på egne produkter, som såpepulveret Patriot. I 1907 ble Nordstrøm & Due tildelt gullmedalje og æresdiplom for pussemidlet Gloria. Bestselger var klassikeren Egg-Melk Sepe, som i følge produsenten var kjent for sitt balsamlignende såpeskum.

I tillegg ble det produsert kremer, parfymer, talkum, pudder, flytende såpe, hårvann, barbersåpe, tjæresåpe og andre spesialsåper.

Ny fabrikk

Såpe
Rekord såpe fra Nordstrøm & Due.

I 1914 flyttet Nordstrøm & Due til Maridalsveien, en ny fabrikkbygning tegnet av arkitekt Erling Nielsen. Over to etasjer var det plass til alle fasiliteter; produksjon, kontor, lager og laboratorium. På daværende tidspunkt var fabrikken en av Skandinavias mest moderne spesialfabrikker for såpe.

Under første verdenskrig gikk produksjonen kraftig opp. Samtidig var det vanskelig å få tak i tilstrekkelig arbeidskraft. Etter hvert opplevde firmaet råvaremangel, og man måtte kompromisse på kvaliteten.

I 1920 ble råvarene til såpen kokt i to kjeler på 10 000 og 5 000 kilo. Alle maskiner var elektriske. Samme år opplevde Nordstrøm & Due rekordomsetning.

Da Nordstrøm døde i 1929 opplevde firmaet et hardt slag. Samme år ble Nordstrøm & Due omdannet til aksjeselskap. Samtidig kom børskrakket som førte til økonomisk tilbakegang. Situasjonen snudde til det positive i midten av 1930-årene da produksjon av toalettsåpe var 50 prosent høyere enn under rekordåret 1920.

Andre verdenskrig

Som en følge av andre verdenskrig og okkupasjonsårene 1940–1945 la tyskerne beslag i store fettkvanta til såpeproduksjonen. Det resulterte igjen til at Nordstrøm & Due måte gi avkall på kvaliteten og produserte derfor B-såpen, som var et langt enklere produkt. Firmaet laget også en type krise-vaskemidler. Samtidig opphørte all parfymeproduksjon.

Produksjon i etterkrigstid

Såpe
Nordstrøm & Due sin populære Egg-Melk Sepe i original emballasje.

Etter frigjøringen var maskinparken nedslitt, og måtte repareres og fornyes. Salgsapparatet ble gjenopprett, likeså produksjonen av den populære Egg-Melk Sepen.

Truels Wiel Due drev videre til han døde 84 år gammel i 1954. Etterpå ble vedtektene i selskapet endret. Christian Due ble valgt som formann i det nye styret. Han fortsatte videre produksjon av såpe, kremer, parfyme og andre hygieneartikler.

Avvikling og salg av tomt

Det er uklart når fabrikken ble lagt ned, men trolig ble produksjonen avviklet i løpet av 1980-årene. I 1988 ble fabrikken revet for å gi plass til nye virksomheter. Tomten i Maridalsveien ble i 1991 solgt av Nordstrøm & Due AS til Oslo Energi, for å gi plass til en ny stor transformatorstasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • NN (1951). Fra sæbe til sepe : Nordstrøm & Due A/S : 2. februar 1901-1951, Nordstrøm & Due
  • Hanche, A. M. (1921). Norges handel – sjøfart og industri i tekst og billeder, bind II, A. M. Hanches Forlag

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg