Nordsjøkonvensjonen av av 1882, med en tilleggskonvensjon av 1887, er en konvensjon om fiskeoppsyn i Nordsjøen, inngått mellom Belgia, Danmark, Frankrike, Storbritannia og Tyskland. Bakgrunnen for konvensjonen var forskjellige uoverensstemmelser mellom fiskere av forskjellig nasjonalitet på de internasjonale fiskefelter.

Konvensjonen hadde blant annet bestemmelser om merking og inspeksjon av fartøyer, og i tillegget av 1887 var det regler for å hindre brennevinssalg til fiskerne, som hadde funnet sted fra visse fartøyer.

Norge var aldri medlem fordi konvensjonen fastsatte at fiskerigrensen skulle være på 3 nautiske mil, mens Norges grense var på 4 nautiske mil, fra 1961 på 12 nautiske mil. Stort sett tilsvarende regler ble imidlertid gjennomført i norsk lovgivning.

Konvensjonen ble oppsagt fra britisk side i 1963 for at Storbritannia skulle stå fritt til å utvide til 12 nautiske mil, noe som skjedde i 1964.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg