Nordsjøavtalen

Artikkelstart

Nordsjøavtalen er en miljøavtale mellom de åtte Nordsjølandene Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike og Storbritannia som ble inngått i 1987. Avtalen går ut på å anvende føre-var-prinsippet som rettesnor i arbeidet med å beskytte Nordsjøen.

Nordsjøavtalen går inn for gradvis reduserte utslipp av en rekke miljøgifter, blant annet fosfor, nitrogen, dioksin og radioaktivt avfall. Norge er i avtalen for eksempel forpliktet til å redusere utslippene av fosfor og nitrogen med 50 prosent i forhold til 1985-nivået langs kyststrekningen Lindesnes–Svenskegrensa. Denne målsettingen var ved den siste Nordsjøkonferansen i 2006 nådd for fosfor, men ikke nitrogen.

Nordsjølandene avholdt seks Nordsjøkonferanser om miljøvern, med tilhørende forpliktende erklæringer, i Bremen (1984), London (1987), Haag (1990), Esbjerg (1995), Bergen (2002) og Gøteborg (2006). Nordsjøerklæringene har hatt stor betydning på en rekke områder, blant annet ved beslutningen om føre-var-prinsippet i 1987 og økosystemforvaltning av havområdene i 2002.

Innholdet Nordsjøavtalen og erklæringene har vært historisk viktig og er etterhvert blitt tatt inn i andre avtaler og lovverk, blant annet i OSPAR-konvensjonen (1992) og i EUs vanndirektiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg