Nordmela

Artikkelstart

Nordmela er en tettbebyggelse i Andøy kommune i Nordland fylke, på vestsiden av Andøya. Det er et fiskevær med 119 innbyggere (2016). Like nord Nordmela ligger Skogvoll naturreservat, som er på 55 447 dekar og en del av det største myrområdet på Andøya. Dette er delt av fylkesvei 976 mellom Nordmela og Andenes i henholdsvis Skogvollbukta i vest og Skogvollmyran i øst.

Faktaboks

Også kjent som

Nordmjele

I Skogvollbukta er det opptil 4,5 kilometer brede tidevannssoner med sandflater, mudderflater, holmer og skjær med tilhørenede strandenger, tarevoller og gruntvannsmiljø. På øyene og holmene hekker sjøfugl, blant annet havsule og storskarv. Skogvollbukta er et viktig overvintringsområde for blant annet sangsvaner og praktærfugl.

Skogvollmyran strekker seg østover nesten til bebyggelsen på østsiden av øya, mellom fjellene Arnipa (336 moh.) og Vetten (423 moh.). Dette er et sammenhengende myrområde med utallige små og store tjern og dammer og enkelte bekker. Mesteparten av myrområdene er uten skog, men langs elver og bekker er det en del krattskog.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Nordmela
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg