Nordmandsdalen av . CC BY 3.0

Nordmandsdalen

De originale statuene ble i 1984 flyttet innendørs for å beskytte dem mot skader, mens kopier står ute i parken.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Statuer som forestiller mann og kone fra Hallingdal.

Nordmandsdalen er en del av parken ved Fredensborg slott på Nord-Sjælland i Danmark, planlagt av kong Frederik 5 (1746–1766), som gav hoffbilledhuggeren Johann Gottfried Grund i oppdrag å lage statuer av norske og færøyske bønder og fiskere. De er fremstilt i tradisjonelle folkedrakter, flere med attributter som symboliserer yrket eller den viktigste næringsveien på hjemstedet.

Det er i dag 60 norske (én mangler) og 10 færøyske statuer. Forbildene for de norske har vært små benfigurer skåret av hallingdølen Jørgen Garnaas. I løpet av årene 1764–1773 ble det satt opp 55 norske statuer, de øvrige ble reist etter 1773. Alle norske fylker unntatt Akershus, Hedmark, Østfold, Vestfold, Møre og Romsdal og Nordland er representert. Anlegget består av en sirkelrund slette med en seiersstøtte i midten og terrasser i to hele og en halv sirkel, hvor statuene er plassert.

Nordmandsdalen er den eldste samlede fremstillingen av norske folkedrakter. Den danner et verdifullt kildemateriale og er enestående i sitt slag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Noss, Aagot: Statuane i Nordmandsdalen, 1977, isbn 82-521-0649-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg