Nordland - turisme

Turismen spiller en betydelig rolle i mange områder av Nordland. Særlig er det den vakre og svært varierte naturen i fylket som trekker, ikke minst den en finner langs kysten med ville og til dels bredekte fjell og dypt innskårne fjorder med en mange steder omfattende strandflate med en skjærgård bestående av et utall øyer, holmer og skjær. I innlandet er det vakre dal- og skogtrakter og omfattende fjellområder med flere av Norges største breer og Nord-Norges høyeste fjell.

Blant attraksjonene som trekker turister til fylket, kan nevnes: Saltstraumen ved Bodø som er verdens sterkeste tidevannsstrøm og Moskenesstraumen sør for Moskenesøya i Lofoten, midnattsolen som kan ses nord for Nesna og nordlyset, de mange fuglefjellene, polarsirkelen, som krysser Nordland over Hestmona på kysten og på Saltfjellet i innlandet, Norges største kalksteinsgrotte i Rana nordøst for Mo og en rekke idylliske fiskevær, mange med rorbuutleie (blant annet i Lofoten og Vesterålen), noen også med fisketurer på havet og hvalsafarier.

Fylkets fire nasjonalparker må også nevnes i denne sammenheng: Børgefjell på grensen til Nord-Trøndelag, Saltfjellet-Svartisen, som strekker seg fra kysten inn til E 6 og Nordlandsbanen over Saltfjellet, Junkerdal øst for Saltdalen og Rago øst for Sørfolda; begge de to sistnevnte strekker seg inn til grensen mot Sverige i øst.

I 2014 hadde Nordland i alt 335 hoteller og andre lignende overnattingsbedrifter som dette året til sammen hadde 922 700 gjestedøgn, henholdsvis 10,3 prosent av virksomhetene (høyeste andel blant landets fylker) og 4,5 prosent av gjestedøgnene i hele landet. Dette viser tydelig at fylket har mange, men gjennomgående små overnattingsbedrifter. Nordlands andel av landets gjestedøgn er økende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg