Nordland (turisme)

Nordland fylke. Henningsvær i Lofoten, et av de mange fiskeværene i fylket. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Turismen spiller en betydelig rolle i mange områder av Nordland. Særlig er det den vakre og svært varierte naturen i fylket som trekker, ikke minst den en finner langs kysten med ville og til dels bredekte fjell og dypt innskårne fjorder og med en mange steder omfattende strandflate med en skjærgård bestående av et utall øyer, holmer og skjær utenfor. I innlandet er det vakre dal- og skogtrakter og omfattende fjellområder med flere av Norges største breer og Nord-Norges høyeste fjell (Oksskolten, 1915 meter over havet).

Blant de mange og svært varierte attraksjonene som trekker turister til fylket, kan nevnes: Saltstraumen ved Bodø som er verdens sterkeste tidevannsstrøm og Moskstraumen (Moskenesstraumen) sør for Moskenesøya i Lofoten, midnattsolen som kan ses nord for Nesna, nordlyset, de mange fuglefjellene, polarsirkelen, som krysser Nordland over øya Hestmona på kysten og over Saltfjellet i innlandet, Norges største kalksteinsgrotte i Rana nordøst for Mo og en rekke idylliske fiskevær, mange med rorbuutleie (blant annet i Lofoten og Vesterålen); noen av disse har også fisketurer på havet og hvalsafarier.

Fylkets fem nasjonalparker må også nevnes i denne sammenheng: Børgefjell på grensen til Trøndelag, Saltfjellet-Svartisen, som strekker seg fra kysten inn til E6 og Nordlandsbanen over Saltfjellet, Junkerdal øst for Saltdalen, Rago øst for Sørfolda og MøysalenHinnøya. Både Børgefjell, Junkerdal og Rago nasjonalparker strekker seg inn til grensen mot Sverige i øst.

Nordland har i alt 264 hoteller og andre lignende overnattingsbedrifter (campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem); disse har til sammen 1,13 millioner gjestedøgn, henholdsvis 10,2 prosent av virksomhetene og 4,5 prosent av gjestedøgnene i disse virksomhetene i hele landet (2019). Tallene viser tydelig at fylket har mange, men gjennomgående små overnattingsbedrifter. Nordlands andel av landets gjestedøgn er økende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg