Bodø er sete for fylkesmannens og fylkeskommunens administrasjon, likeledes for biskopen i Sør-Hålogaland.

Det er 19 fylkeskommunale videregående skoler i fylket, inkludert en fagskole, en skole knyttet til ulike helseinstitusjoner i fylket og en nettskole; noen av skolene har filialer på mindre steder. Det er fem folkehøyskoler i fylket.

Nord Universitet med hovedsete i Bodø ble etablert i 2016. Universitetet bygger på virksomhetene ved de tidligere høyskolene i Nordland og Nord-Trøndelag. Undervisningen gis per 2020 på ni ulike steder fra Stjørdalshalsen i sør til Vesterålen i nord, samt som digitalundervisning.

Fylket har to sykehusforetak med syv somatiske avdelinger, i Bodø, Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana, Narvik, Gravdal i Lofoten og Stokmarknes i Vesterålen. Psykiatriske avdelinger i Bodø og Narvik. Fylkesmuseum i Bodø.

Nordland har tre konsoliderte museumsenheter som har avtaler med 37 av fylkets 41 kommuner: Museum Nord (dekker Lofoten, Vesterålen og Ofoten), Nordlandsmuseet (dekker Salten) og Helgeland museum (dekker området sør for Saltfjellet). Fylkeskommunen og Nordlandsmuseet har avtale om drift av Hamsunsenteret i Hamarøy.

Fylkets største aviser er Avisa Nordland (Bodø), Lofotposten (Svolvær), Bladet Vesterålen (Sortland), Fremover (Narvik) og Rana Blad (Mo). Det gis i tillegg ut åtte lokalaviser i fylket, fire på Helgeland, to i Salten og to i Vesterålen. NRK har distriktskontor i Bodø, lokalkontor i Mo, Narvik og Sortland.

Nordland er delt i 41 kommuner. Fylket svarer til Sør-Hålogaland bispedømme som består av åtte prostier med 86 sogn.

Fylket omfatter sju tingrettsdistrikter hvorav ett (Ofoten) omfatter fire kommuner i Troms. Fylket utgjør ett politidistrikt med unntak av Bindal som hører til Trøndelag politidistrikt og med tillegg av Gratangen i Troms og Finnmark fylke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lillegaard, Leif B., red.: Nordland, 1976 (Bygd og by i Norge), isbn 82-05-08830-6

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg