Nordland (administrasjon, skoler med mer)

Artikkelstart

Bodø er sete for fylkesmannens og fylkeskommunens administrasjon, likeledes for biskopen i Sør-Hålogaland.

Det er 19 fylkeskommunale videregående skoler i fylket, inkludert en fagskole, en skole knyttet til ulike helseinstitusjoner i fylket og en nettskole; noen av skolene har filialer på mindre steder. Det er fem folkehøyskoler i fylket.

Nord Universitet med hovedsete i Bodø ble etablert i 2016. Universitetet bygger på virksomhetene ved de tidligere høyskolene i Nordland og Nord-Trøndelag. Undervisningen gis per 2020 på ni ulike steder fra Stjørdalshalsen i sør til Vesterålen i nord, samt som digitalundervisning.

Fylket har to sykehusforetak med syv somatiske avdelinger, i Bodø, Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana, Narvik, Gravdal i Lofoten og Stokmarknes i Vesterålen. Psykiatriske avdelinger i Bodø og Narvik. Fylkesmuseum i Bodø.

Nordland har tre konsoliderte museumsenheter som har avtaler med 37 av fylkets 41 kommuner: Museum Nord (dekker Lofoten, Vesterålen og Ofoten), Nordlandsmuseet (dekker Salten) og Helgeland museum (dekker området sør for Saltfjellet). Fylkeskommunen og Nordlandsmuseet har avtale om drift av Hamsunsenteret i Hamarøy.

Fylkets største aviser er Avisa Nordland (Bodø), Lofotposten (Svolvær), Bladet Vesterålen (Sortland), Fremover (Narvik) og Rana Blad (Mo). Det gis i tillegg ut åtte lokalaviser i fylket, fire på Helgeland, to i Salten og to i Vesterålen. NRK har distriktskontor i Bodø, lokalkontor i Mo, Narvik og Sortland.

Nordland er delt i 41 kommuner. Fylket svarer til Sør-Hålogaland bispedømme som består av åtte prostier med 86 sogn.

Fylket omfatter sju tingrettsdistrikter hvorav ett (Ofoten) omfatter fire kommuner i Troms. Fylket utgjør ett politidistrikt med unntak av Bindal som hører til Trøndelag politidistrikt og med tillegg av Gratangen i Troms og Finnmark fylke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lillegaard, Leif B., red.: Nordland, 1976 (Bygd og by i Norge), isbn 82-05-08830-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg