Nordkraft AS, energikonsern med hovedkontor i Narvik, Nordland. Konsernet eies (2013) av Narvik kommune (50,01 %), Troms Kraftforsyning og Energi AS (33,33 %) og Hålogaland Kraft AS (16,66 %). Selskapet er en regional aktør med særlig vekt på produksjon av fornybar energi. Omsetning ca. 457 mill. kr., 164 ansatte (2013). Foruten datterselskapene for produksjon og nett, er selskapet engasjert i bygging av vindkraft og småkraftverk.

Datterselskapet Nordkraft Produksjon AS er en betydlig kraftprodusent og eier flere magasinkraftverk i området fra Tysfjord i sør til Nygårdsfjellet ved grensa mot Troms i nord, og er dessuten medeier i Kobbelv kraftverk. Selskapet disponerer i et normalår en produksjon på omkring 1 TWh.

Datterselskapet Nordkraft Nett AS eies av Nordkraft (51 %) og Hålogaland Kraft AS (49 %). Konsesjonsområdet omfatter Narvik kommune og har ca. 12.000 målepunkter i sluttbrukermarkedet. Nordkraft Nett eier og driver både distribusjons- og regionalnett Omsetningen i 2013 var 115 mill.kr.

Forløperen til Nordkraft ble stiftet 21. desember 1913 under navnet Narvik Kommunale Elektrisitetsverk. Formålet med etableringen var å dekke Narvik befolknings behov for energi ved egen utbygging, produksjon og distribusjon av elektrisk kraft. I 1995 ble aksjeselskapet Narvik Energi AS etablert, med Narvik kommune som 100 prosent eier. I april 2009 skiftet morselskapet navn til Nordkraft AS, etter som selskapet da var blitt en regional aktør med særlig vekt på produksjon av fornybar energi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.