Nordkraft AS

Nordkraft AS er et energikonsern med hovedkontor i Narvik, Nordland. Konsernet eies (2019) av Narvik kommune (50,01 prosent), Jämtkraft AB (28 prosent), Troms Kraft AS (5,33 %) og Hålogaland Kraft AS (16,66 %). Selskapet er en regional aktør med særlig vekt på produksjon av fornybar energi. Omsetningen er ca. 457 millioner kroner og det er 164 ansatte (2013). Foruten datterselskapene for produksjon og nett er selskapet engasjert i bygging av vindkraft og småkraftverk.

Datterselskapet Nordkraft Produksjon AS er en betydlig kraftprodusent og eier flere magasinkraftverk i området fra Tysfjord i sør til Nygårdsfjellet ved grensa mot Troms i nord, og er dessuten medeier i Kobbelv kraftverk. Selskapet disponerer i et normalår en produksjon på omkring 1350 GWh.

Datterselskapet Nordkraft Nett AS eies av Nordkraft (51 %) og Hålogaland Kraft AS (49 %). Konsesjonsområdet omfatter Narvik kommune og har ca. 12.000 målepunkter i sluttbrukermarkedet. Nordkraft Nett eier og driver både distribusjons- og regionalnett. Omsetningen i 2013 var 115 millioner kroner.

Historikk

Forløperen til Nordkraft ble stiftet 21. desember 1913 under navnet Narvik Kommunale Elektrisitetsverk. Formålet med etableringen var å dekke Narvik befolknings behov for energi ved egen utbygging, produksjon og distribusjon av elektrisk kraft. I 1995 ble aksjeselskapet Narvik Energi AS etablert, med Narvik kommune som 100 prosent eier. I april 2009 skiftet morselskapet navn til Nordkraft AS, etter som selskapet da var blitt en regional aktør med særlig vekt på produksjon av fornybar energi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg