Nordisk solidaritetserklæring er en felles politisk erklæring om gjensidige solidaritet og støtte innenfor samfunnssikkerhet mellom de nordiske land. Erklæringen ble vedtatt av de fem nordiske utenriksministre på et nordisk utenriksministermøte i Helsingfors tirsdag 5. april 2011.

Ideen om en solidaritetserklæring var ett av tiltakene foreslått av Norges tidligere forsvarsminister Thorvald Stoltenberg i hans rapport til de nordiske utenriksministre, Stoltenberg-rapporten, i februar 2009.

Stoltenberg, som ble bedt om å levere personlige forslag, ble utfordret til å gå lenger enn hva som kunne anses som realistisk at regjeringene i de nordiske land ville gå. Han presenterte 13 forslag til potensielt tettere samarbeidstiltak de følgende 10–20 år.

Solidaritetserklæringens tekst

Solidaritetserklæringen har følgende ordlyd:

«Ministrene understreket det sterke verdifellesskapet mellom Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Arbeid for å fremme demokrati, folkeretten og respekt for menneskerettighetene, likestilling og bærekraftig utvikling er grunnelementer i de nordiske landenes utenrikspolitikk. På grunn av sine felles interesser og geografiske nærhet er det naturlig for de nordiske landene å samarbeide om å løse utenriks- og sikkerhetspolitiske utfordringer i solidarisk ånd. Ministrene diskuterte i denne sammenheng potensielle farer som natur- eller menneskeskapte katastrofer, digitale angrep og terrorangrep. Skulle et av de nordiske landene bli rammet, vil de andre landene, dersom de blir forespurt, bistå med relevante midler. Intensiveringen av det nordiske samarbeidet vil bli gjennomført i fullt samsvar med de ulike landenes sikkerhets- og forsvarspolitikk og vil utgjøre et komplement til etablert europeisk og euroatlantisk samarbeid.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg