Nordisk genressurssenter (NordGen) er en fellesnordisk genbank som skal sikre de samlede nordiske genetiske ressurser fra planter, husdyr og skogstrær.

NordGen registrerer, oppbevarer og ivaretar plantegenetisk materiale fra jord- og hagebruksvekster og sikrer fremtidig foredling av, kompetanseoppbygging og forskning på genetisk materiale i nordiske husdyrpopulasjoner.

Organisering

NordGen ble opprettet i 2008 ved en sammenslåing av Nordisk genbank, Nordisk genbank husdyr og Det nordiske skogbrukets frø- og planteråd. Senteret har tre avdelinger; NordGen Vekster i Alnarp ved Malmø i Sverige, NordGen Husdyr og NordGen Skog ved NMBUÅs. NordGen er også ansvarlig for frøhåndteringen i Svalbard globale frøhvelv.

Hos NordGen Vekster i Alnarp finnes et frølager med om lag 30 000 frøprøver fra foredlede sorter av kulturplanter og viltvoksende slektninger av kulturplanter, som gjennom årenes løp er samlet inn i Norden. De tørkede frøene oppbevares i frysebokser ved −20 °C for å beholde spireevnen.

Historikk

Senteret ble opprinnelig opprettet av Nordisk Ministerråd i 1979, som en felles nordisk genbank for for planter.

Husdyrgenbanken ble opprettet i 1991 ved daværende Institutt for husdyrfag, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) av Nordisk Ministerråd. Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg