Nordisk Postforening

Motivet på frimerkene som kom 30. oktober 1956 var fem flyvende sangsvaner. Fem vikingskip prydet merkene som kom 28. februar 1969.

Artikkelstart

Nordisk Postforening har som formål å utvikle postsamarbeid og postforbindelser mellom nordiske land, legge til rette for operasjonell kapasitet over landegrensene, samt styrke synspunktene til nordiske postoperatører i saker som gjelder UPU’s aktiviteter. De fem nordiske landene Danmark, Sverige, Finland, Island og Norge er medlemmer.

Faktaboks

Også kjent som

Den nordiske Postforening, NORDPOST og Nordic Postal Union (NPU)

I tillegg til løpende, bilateralt samarbeid, gjennomføres årlige NORDPOST-konferanser der de fem postadministrasjonene deltar. Sekretariatets oppgaver roterer blant medlemslandene, og konkrete oppgaver utføres i egne arbeidsgrupper. Et av de mest konkrete resultatene av dette nordiske postsamarbeidet var enigheten om å forenkle portosystemet mellom landene, og i store perioder var det innenriks porto for brevpost også til nordiske land.

Historie

Det nordiske postsamarbeidet startet i 1856, mens Nordisk Postforening ble etablert 1869 ved trilateral postavtale mellom Danmark, Norge og Sverige. En utvidet avtale som inkluderte Finland og Island trådte i kraft 1. januar 1935. Videre avtale 11. november 1946 vedtok nåværende tittel, og en revidert avtale, trådte i kraft 1. juli 1991. Nordisk Posttidsskrift ble fra 1. oktober 1956 et offisielt blad for Den nordiske postforening med redaktør i hvert land.

I 1956 startet arbeidet med felles frimerkeutgivelser. Første utgave kom dette året for å markere 100 års samarbeid og at Norden-foreningene var rundt 50 år. De første utgavene hadde felles motiv, mens senere utgaver tok utgangspunkt i felles avtalte temaer. I slike fellesutgaver etter 2000 har også Åland, Færøyene og Grønland vært med.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg