Nordenskiöldbreen

Utsnitt av svalbardkart som viser Nordenskiöldbreen med Lomonosovfonna og Pyramiden. Brucebyen ligger ved Kapp Napier
Fronten på Nordenskiöldbreen slik den var i 1982
Isbrefront

Artikkelstart

Nordenskiöldbreen er en isbreSpitsbergen, Svalbard, 15 kilometer lang og 4 kilometer bred ved fronten. Den stammer fra Lomonosovfonna, som er en del av et stort isområde som dekker den nordøstlige delen av Spitsbergen. Den munner ut og kalver i Adolfbukta innerst i Billefjorden, mellom Dickson Land og Bünsow Land. Breen flyter rundt to nunataker, Terrierfjellet og Ferrierfjellet, før den faller relativt bratt ned til fjorden. Midt i brefronten finnes en landtunge med største høyde på 61 meter. Mellom 1896 og 2013 gikk brefronten nord for denne tungen tilbake cirka 4,1 kilometer, mens den sør for landtungen gikk tilbake cirka 3,5 kilometer.

Faktaboks

Etymologi
etter Adolf Erik Nordenskiöld

Nordenskiöldbreens front mot Billefjorden er en populær turistattraksjon, og turbåter på vei til Pyramiden pleier å seile så nært som er tilrådelig for å gi passasjerene en flott skue.

Grensen for Sassen-Bünsow Land nasjonalpark går ved den sørlige kanten av Nordenskiöldbreen.

Navn

Nordenskiöldbreen er en populær turistattraksjon
Båt og brefront

Breen er oppkalt etter professor baron Adolf Erik Nordenskiöld (1832–1901), som var en finsk-svensk geolog og arktisk utforsker. Navnet i formen Nordenskiölds glacier fremkom på et kart laget etter en svensk geologisk ekspedisjon til Svalbard i 1882 med Gerard De Geer og Alfred Gabriel Nathorst.

Tvers over Billefjorden fra Nordenskiöldbreen ligger den nedlagte russiske kullgruvebosettingen Pyramiden. På sletten sørvest for breen ligger Brucebyen, som er en liten håndfull prefabrikkerte trehus – tre arbeiderbrakker og et uthus – samt en skinnegang for små vogner. Brucebyen ble etablert i 1919 av den skotske polarforskeren William Speirs Bruce (1867–1921) og selskapet The Scottish Spitsbergen Syndicate Ltd. som base for selskapets kullundersøkelser i området.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg