Kommunevåpen

. begrenset

Plassering

KF-bok. begrenset

Norddal, kommune i Møre og Romsdal fylke, ligger i den indre del av Storfjorden på Sunnmøre, omkring fjordarmen Norddalsfjorden/Tafjord. Eneste kommune i fylket uten endringer i grensene siden 1837

Natur

Berggrunnen er av grunnfjellsalder og består overveiende av gneis med en rekke forekomster av olivinstein. Trange daler fra fjorden går inn mellom fjellene; Eidsdal og Norddal sør for fjorden, Tafjord ved fjordbotnen og Valldal i nord. Fjellene stiger bratt opp fra fjorden, og fjellheimen er vill med mange topper på 1500–2000 moh. Høyest er Karitind (1982 moh.) og Pyttegga (1999 moh.) nær grensen mot Oppland.

Bosetning

Bebyggelsen er stedvis tett nede ved fjorden, mer spredt oppover i dalene. Tettstedet og administrasjonssenteret Valldal (tidl. Sylte) ligger på nordsiden av fjorden. Med unntak av 1970-årene har folketallet i kommunen sunket helt siden siste krig, 1995–2005 med 9,2 %.

Næringsliv

Kommunen har betydelig husdyrhold, og klimaet er gunstig for hagebruk og fruktdyrking; det dyrkes epler og pærer, og kommunen har mer en 8/10 av fylkets fruktareal. Norddal har også over halvparten av bærarealet i fylket. Industrien er beskjeden; det meste av den er innen møbel- og trevareindustrien. Det er olivinforekomster i Tafjord; disse er for tiden ikke i drift.

I Tafjordvassdraget er det, delvis ved overføring av vann fra andre vassdrag, bygd ut seks kraftstasjoner med samlet installasjon 261 MW.

Samferdsel

Fra Eidsdal fører Rv. 63 over fjellet og ned til Geiranger (Ørneveien). Fergeforbindelse Eidsdal–Linge og vei ut fjorden til Ålesund (Rv. 650). Fra Linge går Rv. 63 til Valldal, over fjellet og ned til Åndalsnes (Trollstigveien). Fylkesvei fra Valldal inn til Tafjord.

Offentlige institusjoner

Norddal svarer til Norddal sogn og prestegjeld, Austre Sunnmøre prosti i Møre bispedømme, tilhører Stranda og Norddal lensmannsdistrikt i Sunnmøre politidistrikt og hører under Sunnmøre tingrett.

Historikk og kultur

Om sommeren er det sterk turisttrafikk, og det finnes en rekke turistanlegg. Valldalselva har et godt laksefiske. I Valldal kan man se siksakstripen i fjellet som ifølge overleveringen skal være sjøormen som Olav den hellige kastet i fjellveggen. «Sjøormen» er en stripe kvarts i gneisveggen. Et steinras i Tafjord 1934 forårsaket flodbølger som krevde 40 menneskeliv. Norddal kirke er en åttekantet tømmerkirke i barokk stil, bygd 1782. Sylte kirke i Valldal er en tømret langkirke i empirestil, bygd 1863. I Sylte kommer avisen Storfjord-nytt ut.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1990) har en rød jordbærstengel mot en gull bakgrunn; illustrerer jordbærdyrking.

Anbefalt lenke

Videre lesning

Forfattere av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 08.07.2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Norddal

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.