Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk

av . Gjengitt med tillatelse

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk Holding (NTE) er et norsk energiselskap med hovedkontor i Steinkjer i Trøndelag.

Faktaboks

Også kjent som
NTE

Selskapet er organisert som konsern med tre heleide datterselskaper; NTE Energi AS (kraftproduksjon), NTE Nett AS (kraftdistribusjon) og NTE Marked AS (Strømsalg, installasjon, fiber). Andre forretningsområder er organisert som selskaper under disse. Avdelingskontorer med installasjonsavdelinger ligger spredt ut over hele fylket. NTE har dessuten eierandeler i en rekke andre selskaper i Trøndelag. Utbygging av vindkraft skjer i samarbeid med TrønderEnergi AS gjennom selskapet Sarepta energi AS.

NTEs kraftverker har en samlet gjennomsnittlig årsproduksjon på 3900 GWh. Selskapet har 25 heleide og 4 deleide vannkraftverk, samt to vindparker i Ytre Namdal. Strømnettet har en utstrekning på ca. 13 000 km med 85 000 nettkunder. Konsernet hadde i 2016 en omsetning på 2,6 mrd. kr. Antall ansatte 729, inkludert 65 lærlinger.

Historie

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk ble etablert av Nord-Trøndelag fylkeskommune i 1919 og åpnet sin første kraftstasjon, Follafoss, i 1923. I 1946 begynte selskapet også kraftproduksjon i Namsen, Fiskumfoss. Hovedtyngden av produksjonen skjer i dag i Kraftverkene i Øvre Namsen.

Bedriften har utviklet seg til å bli et av de største energiselskapene i landet. Dette har skjedd ved en sammenhengende utbygging av vannkraft, at mindre kommunale elverk er kjøpt opp og ved at nye forretningsområder er blitt etablert.

Selskapsformen ble i 1998 endret fra forvaltningsbedrift til fylkeskommunalt foretak. Videre er NTE drevet som aksjeselskap i 2007 og konsernmodell fra 2008. På grunn av regjeringen Solbergs kommunereform ble aksjene i selskapet, som siden starten har vært 100 prosent eid av fylkeskommunen, fordelt på de enkelte kommunene i tidligere Nord-Trøndelag fylke. Disse kommunene står fra 1. januar 2018 som eiere av selskapet.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg