Ossetenes nåværende territorium ble på 600-tallet f.Kr. erobret av skyterne og senere forbigående av sarmaterne. På 500-tallet e.Kr. ble det tatt i besittelse av alanerne, som er ossetenes forfedre. De grunnla en statsdannelse her på 800-tallet, men denne ble tilintetgjort av mongolene i 1222, og senere sto ossetene under georgisk og kabardinsk overhøyhet. I 1651 ga de seg inn under russisk overhøyhet, og området ble innlemmet i Russland i 1774.

Etter revolusjonen var Ossetia i en tid 1919 besatt av hvite styrker under general Denikin. I 1921 ble det dannet en ossetisk krets innenfor rammen av den såkalte Fjellrepublikken, og denne ble i 1924 omdannet til autonomt område (oblast). Nord-Ossetia ble en autonom sovjetrepublikk i 1936; etter oppløsningen av Sovjetunionen ble den en delrepublikk i den russiske føderasjonen. Republikken antok i 1994 et nytt offisielt navn, Alanija.

Nord-Ossetia har støttet ossetene i sør i deres kamp for selvstendighet fra Georgia. Situasjonen for den ingusjiske minoriteten i Prigorodnyj-regionen har brakt Ingusjetia og Nord-Ossetia i konflikt med hverandre. Flere tilfeller av voldshandlinger 1991–92 førte høsten 1992 til åpen konflikt. Sentralmyndighetene i Moskva sendte raskt spesialstyrker til de to republikkene, og i årene etter har det rådet unntakstilstand i lange perioder.

En tsjetsjensk gisselaksjon mot en skole i Beslan september 2004 krevde 344 sivile liv, hvorav 186 barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.