Nord-Koreas flagg
Den demokratiske folkerepublikk Koreas flagg siden 10. juli 1948, tegnet av Kim Tu-bong eller ifølge revidert nyere historie av Kim Il-sung.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Nord-Koreas flagg, offisielt antatt 10. juli 1948, er en rød duk som øverst og nederst er kantet med en bred blå og en smalere hvit stripe. Det røde feltet er i venstre halvdel belagt med en hvit sirkel med en innskrevet rød, femtagget stjerne.

Landets våpen er et emblem som viser et vannkraftverk og en høyspentlinje ved en dam foran det snødekte fjellet Paektu. I bakgrunnen, under en hvit himmel, henger en rød femtagget stjerne omgitt av en strålekrans. Emblemet er omkranset av to bunter med risaks, bundet sammen av et rødt bånd med landets navn i gul hangul-skrift.

Flagget

Flagget er landets nasjonalflagg og handelsflagg. Lengden forholder seg til bredden som 2:1. Langs stangen er stripenes relative bredder 6–1–22–1–6, og den hvite sirkelens diameter er 16.

Historie

Nord-Koreas flagg fra 1946 til 1948
Flagget Taegukgi innført i 1946 av Nord-Koreas provisoriske Folkekomité. Det er i alt vesentlig identisk med Sør-Koreas flagg

Japan annekterte Korea i 1910, men etter nederlaget i andre verdenskrig i 1945 ble Korea nord for 38. breddegrad okkupert av Sovjetunionen og søndre del av USA. Forsøk på gjenforening mislyktes, og i 1948 ble to separate stater grunnlagt, Nord-Korea som den sosialistiske Demokratiske Folkerepublikk Korea. Både i Sør- og Nord-Korea ble landets historiske flagg Taegukgi fra 1883 brukt etter frigjøringen. Sør-Korea gjorde dette flagget offisielt i 1949 (se Sør-Koreas flagg og våpen). Nord-Koreas Folkekomité eller provisoriske regjering fra 21. februar 1947 var innstilt på å beholde Taegukgi, men etter påtrykk fra den sovjetiske administrative leder Nikolaj Georgievitsj Lebedev ble et «sosialistisk» flagg antatt, kanskje diktert fra Moskva. Folkekomiteens nestformann Kim Tu-bong skrev motvillig begrunnelsen for vedtaket om Det nye nasjonalflagg og avskaffelsen av Taegukgi sommeren 1948.

Ifølge landets «evige president» Kim Il-sung representerer rødfargen anti-japansk holdning og blodet som ble ofret av patrioter i kamp for republikken. Det hvite symboliserer én nasjon, ett land, ett språk og én kultur i ett monoetnisk land med rent levnet. Det blå står for tapperheten i folket som kjemper for verdensfred og fremskritt. Nasjonalfargene rødt, hvitt og blått står for revolusjon, for renhet styrke og verdighet, og for suverenitet, fred og vennskap, sier landets offisielle nettsted. Den røde stjernen er det universelle symbol for kommunisme og sosialisme. I grunnloven av 1977 har den statsbærende ideologien juche (selvberging) erstattet marxismen, men stjernen er stadig sosialistisk.

Nasjonalemblemet

Nord-Koreas statsemblem
Statsemblemet fra 1993. Bortsett fra små endringer er det identisk med emblemet som ble vedtatt 9. september 1948 etter at Den demokratiske folkerepublikken Korea ble erklært.
Lisens: Gnu FDL

Emblemet fra 1993 viser et vannkraftverk og en høyspentlinje ved en dam foran det snødekte fjellet Paektu (2744 meter over havet), ifølge landets offisielle skapelsesmyte den neste «store leder» Kim Jong-ils fødested i 1941. Det er landets høyeste fjell, en vulkan på grensen mot Kina. I bakgrunnen, under en hvit himmel, henger en rød femtagget stjerne omgitt av en strålekrans. Emblemet er omkranset av to bunter med risaks, bundet sammen av et rødt bånd med landets navn i gul hangul-skrift. Emblemet følger den «sosialistiske heraldikk» som ble skapt av Sovjetunionen i 1923.

Nord-Koreas emblem er nesten identisk med forløperen fra 1948, som hadde en uspesifisert fjellkjede i bakgrunnen. Forskjellen er at fjellet i 1993 ble nytegnet og omdefinert som fjellet Paektu.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg