Språkene i Nord-Amerika faller i to hovedgrupper: europeiske språk og amerikanske urfolkspråk.

Europeiske språk

Europeiske språk er ført til Nord-Amerika av europeiske innvandrere. De viktigste er engelsk (USA og Canada), fransk (Canada) og spansk (Mexico). Amerikansk-engelsk skiller seg i uttalen og ved en del ortografiske avvik fra britisk-engelsk. Det faller i en rekke dialekter. En helt spesiell variant av engelsk er African-American English (også kalt Black English) til den svarte befolkningen i USA. Engelskbaserte kreolspråk finnes på en rekke øyer i Karibiske hav.

Fransk tales i Canada vesentlig i provinsene Québec og New Brunswick. Talespråket der avviker sterkt fra europeisk fransk. Videre tales fransk av etterkommerne av franske kolonister i USA, særlig i Louisiana, og i en sterkt kreolisert form i Haiti og på flere andre øyer i Karibia.

Spansk tales foruten i Mexico, Cuba, Dominikanske Republikk og Puerto Rico en rekke steder i USA, mest i de sørlige delene. I tillegg finnes det i USA og Canada en rekke store språkminoriteter, i Canada for eksempel ukrainsk, tysk, italiensk, kinesisk, i USA italiensk, tysk, kinesisk og jiddisch.

Amerikanske urfolkspråk

Over hele kontinentet tales en rekke amerikanske urfolkspråk av større og mindre grupper, dessuten aleutisk (i Alaska) og inuitiske (eskimoiske) språk i Canada, Alaska og på Grønland.

Før europeernes ankomst ble det sannsynligvis snakket ca. 500 forskjellige språk i Nord-Amerika (derav ca. 300 nord for Rio Grande). De amerikanske urfolkspråkene hører til en rekke ulike språkfamilier, deriblant na-dene, almosan-keresiouan og penutian.

I 1962 ble det fortsatt snakket 200 ulike urfolkspråk i USA og Canada, men siden er tallet blitt stadig lavere. Mange av språkene som fortsatt er i bruk, snakkes bare av mindre grupper eldre mennesker. Noen få folkegrupper, som cree (Canada), cherokee og navaho (begge USA), har imidlertid maktet å holde sine språk i hevd som dagligspråk. Navaho, som snakkes av ca. 150 000 mennesker, er i dag det mest talte amerikanske urfolkspråket i USA.

I Mexico og Mellom-Amerika brukes en del urfolkspråk av langt større befolkningsgrupper. Det er her ca. 15 millioner mennesker som har urfolkspråk som morsmål. De mest talte språkene er nahuatl, zapotek, mixtek, yukateko maya (alle Mexico), k'iche' og kaqchikel (Guatemala).

De fleste levende urfolkspråk brukes også i noen grad som skriftspråk, men blant mange av disse folkegruppene er det bare få som har lese- og skriveferdigheter på eget språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg