Faktaboks

Nora
Etymologi

av nor 'trangt sund'

Grunnlagt
1643
Nora
Gammel trehusbebyggelse i Nora. Nora har et av Sveriges best bevarte trehusmiljøer.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nora er en by i Västmanland i Sverige, på vestsiden av Norasjön 30 km nordvest for Örebro. Byen har 6657 innbyggere (2016). Nora ligger i Bergslagen og ble grunnlagt på gruvedriften og smelteverkene på 1600- og 1700-tallet – den fikk byrettigheter fra 1643. Fortsatt kan man se spor etter bruksperioden i en velbevart gammel trehusbebyggelse. Det finnes også museer som belyser perioden, og et jernbanemuseum. Sveriges første jernbane ble bygd mellom Nora og Ervalla i Örebro og åpnet i 1856. Det kjøres museumstog på strekningen.

Nora kommune tilhører Örebro län. Kommunen har et areal på 622 kvadratkilometer og 10 737 innbyggere (2019). Naturen domineres av barskogkledde høydedrag med et stort antall sjøer og vassdrag. Kommunen har variert industri, med vekt på småforetak.

Gruvedriften i Nora opphørte i løpet av 1960-årene. Det gamle brukssamfunnet Pershyttan 4 km sørvest for bysentrum er bevart som minnesmerke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg